Het aantal bezoekers in de Amsterdamse binnenstad is door de huidige coronamaatregelen nog verder gedaald. Volgens brancheorganisatie INretail werden er in de herfstvakantieweek (19 tot en met 25 oktober) ten opzichte van vorig jaar 73 procent minder bezoekers genoteerd.

Daarvoor meldde INretail nog een terugloop van 61 procent in de hoofdstad. Gemiddeld liep het aantal bezoekers bij de dertien gemonitorde steden, waaronder ook Rotterdam, Utrecht en Groningen, met 49 procent terug ten opzichte van vorig jaar.

Omzet
De omzet viel gemiddeld 44 procent lager uit dan in dezelfde week vorig jaar. Amsterdamse winkeliers noteerden een gemiddelde omzetdaling van 64 procent. Eerder deze maand was dat nog 49 procent. Die daling is niet alleen te wijten aan de gedeeltelijke lockdown, maar ook aan het grotendeels wegblijven van toeristen. 

INretail heeft in overleg met de overheid en samen met andere brancheorganisaties aangescherpte veiligheidsrichtlijnen voor winkeliers opgesteld. Naast de anderhalve meter afstand geldt nu bijvoorbeeld opnieuw de regel van één klant per tien vierkante meter en een streng deurbeleid.