'Pak leegstand aan en bouw winkels om tot woningen'

In de zeventig grootste binnensteden van het land is plek voor tienduizend nieuwe appartementen als lege winkels worden omgebouwd. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International.

Volgens Colliers kan het groeiende woningtekort zo voor een deel worden opgelost. Door de vorm, afmeting en lichtinval kunnen niet alle lege winkels worden omgebouwd, maar in vier op de tien gevallen kan dat wel. In Heerlen zijn de meeste transformaties mogelijk: er kunnen daar 330 extra woningen bij komen. Daarna volgen Maastricht met 288, Den Haag met 251 en Eindhoven met 227.

"De winkelhuren en de waarde van het vastgoed dalen op veel plekken al jaren, terwijl het woningtekort groot is en alleen maar toeneemt. Dan wordt het economisch interessant om in actie te komen", zegt winkelexpert Chris Lanting van Colliers. Grootschalige transformatie lukt volgens hem alleen als gemeenten, eigenaren, winkeliers en financiers de handen ineenslaan. Gemeenten moeten daarbij de regie nemen. Hengelo doet dat volgens hem goed. Ook in onder meer Sittard, Heerlen en Schiedam wordt de samenwerking gezocht, zegt Lanting.

Reacties 8


Robert Helmer 30 okt, 10:37

Wel leuk om te horen dat zo'n groot bedrijf die in eerste instantie de huren tot record hoogtes opdreef zich nu inzet voor ombouwen. Goed initiatief. De winkelstraten ombouwen is een goed idee maar denk ook aan reloceren van de huidige winkels zodat deze toch meer geclusterd worden. Als er teveel woningen tussen de winkels komen wordt de winkelstraat ook te groot en zal het niet werken. De consument gaat sowieso anders shoppen maar als ze het idee krijgen dat het geen winkelstraat meer is dan zorgt dat voor nog meer leegloop. Dus cluster de winkels tot een aantrekkelijk maar kleiner winkelgebied en ga dan aan de randen de woningen ontwikkelen.


Wouter De vries 30 okt, 10:51

Idd... deel Robert zijn opmerking. En kom met visie! Vind dat gemeentes daar veels te laconiek in zijn.


Ger Boer 30 okt, 11:22

Ze moeten gewoon eerst beginnen met c en b locaties om te bouwen ,en desnoods verhuispremie en goed vaststellen wat het toekomstige kern winkelgebied wordt . Winkelvastgoed is al vanaf 2010 aan het dalen , het valt mij op dat in een overdekt winkelcentrum de leegstand het hoogste is , ik denk zelf dat ook velen niet met de huren kunnen zakken omdat er nog behoorlijke hypotheken op zitten , en als ze zakken staat het pand onder water , en geld om extra af te lossen is er niet. Toch blijf ik vertrouwen hebben in de fysieke winkels .


Reinder Koornstra 30 okt, 11:40

Hóe kortzichtig en opportunistisch kun je zijn!
Een toch al vaak kwakkelend stadscentrum (leegstand komt écht niet vanzelf) doorspekken met woningen maakt het nóg onaantrekkelijk want zo wordt het onmogelijk om nog ooit sfeer in dat stadscentrum te realiseren! Dat voorstel van Colliers is de dood in de pot!
Eerst moet er beleid worden ontwikkeld, én uitgevoerd, om te komen tot een compact, op de lokale markt afgestemd stadscentrum, dán kunnen de hierdoor leeggekomen panden worden omgebouwd tot woningen! En dat moet snel, wil het land niet vol komen te staan met Megamalls búiten de stad!


Machiel R 30 okt, 13:17

Niet te negatief Reinder, neem eens een kijkje in de gemeente Sittard/Geleen. De gemeente daar heeft het centrum van Geleen opgeofferd en zorgt voor goede clusters van wonen en winkelen in Sittard. Is niet op korte termijn gerealiseerd maar met geduld en doorzettingsvermogen lukt het daar.


Serge Den belg 30 okt, 14:14

Winkelen in een ongezellig stadscentrum met dure parkeerplaatsen behoort tot het verleden. Nu moeten we
Inzetten op villa’s in mooie chique wijken om te vormen tot speciale villawinkels met elk zo’n twee drie parkeerplaatsen. Chique, speciaal en veel groen vormen deze
Succesformule. Veel leuker winkelen daar dan in grote ongezellige lege dozen baanwinkels of stadswinkels.


G. Bakker 30 okt, 15:13

Fantastisch idee !. men probeert al jaren op deze manier het probleem van de winkelgebieden op te lossen. Er is echter 1 partij die het proces vertraagd en tegenhoud en dat zijn de eigenaren. En laat die nu juist met dit sublieme idee naar buiten komen. Ik vrees dat het voor 30%-50% van de retail te laat gaat zijn, en trekt menig winkelgebied met zich mee. Doe er je voordeel mee.


Joost Kriek 30 okt, 18:17

Verhuurders laten gebieden net zo lang verpauperen dat ze hopen dat een gemeente ingrijpt en dan gaat meebetalen. Zoals bij de Bogaard in Rijswijk. Ambtenaren moeten daar niet intrappen. Laat ze maar vastgoed afwaarderen en met lagere huren komen, dan komen ze ondernemers vanzelf weer.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!