In de zeventig grootste binnensteden van het land is plek voor tienduizend nieuwe appartementen als lege winkels worden omgebouwd. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International.

Volgens Colliers kan het groeiende woningtekort zo voor een deel worden opgelost. Door de vorm, afmeting en lichtinval kunnen niet alle lege winkels worden omgebouwd, maar in vier op de tien gevallen kan dat wel. In Heerlen zijn de meeste transformaties mogelijk: er kunnen daar 330 extra woningen bij komen. Daarna volgen Maastricht met 288, Den Haag met 251 en Eindhoven met 227.

"De winkelhuren en de waarde van het vastgoed dalen op veel plekken al jaren, terwijl het woningtekort groot is en alleen maar toeneemt. Dan wordt het economisch interessant om in actie te komen", zegt winkelexpert Chris Lanting van Colliers. Grootschalige transformatie lukt volgens hem alleen als gemeenten, eigenaren, winkeliers en financiers de handen ineenslaan. Gemeenten moeten daarbij de regie nemen. Hengelo doet dat volgens hem goed. Ook in onder meer Sittard, Heerlen en Schiedam wordt de samenwerking gezocht, zegt Lanting.