De detailhandel heeft in september 7,6 procent meer omgezet ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De stijging geldt voor zowel de food- als de non-foodsector. 

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in september. Anders viel de omzet in september 10,2 procent hoger uit dan in diezelfde maand een jaar eerder. De omzet van non-foodwinkels groeide met 6,2 procent. Vooral de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens, vloeren, meubels en woninginrichting realiseerden een hoge omzetgroei.

Het omzetherstel van schoenen- en kledingwinkels kwam tot stilstand in september. In de zomer werden de omzetverliezen als gevolg van de virusuitbraak in het voorjaar kleiner en realiseerden schoenenwinkels zelfs een kleine omzetgroei. In september kampten deze retailers echter weer met een aanzienlijke omzetkrimp, vergelijkbaar met die in de maand juni.

Food en online
Foodretailers realiseerden een omzetgroei van 5,5 procent ten opzichte van vorig jaar. De omzet van supermarkten lag 5,4 procent hoger en die van speciaalzaken steeg met 5,9 procent. De omzet van webwinkels viel in september 34,8 procent hoger uit vergeleken met 2019.