Winkelpersoneel van de discounter Big Bazar stapt naar de rechter. Moederbedrijf Mirage Retail Group zou diverse toeslagen hebben geschrapt bij de formule en de medewerkers accepteren dat niet langer. Dat meldt het AD

Vakbond FNV staat achter de acties van de Big Bazar-medewerkers. "Het gaat hier om 1800 medewerkers die de hele crisis door hebben gewerkt en toch worden geconfronteerd met een loondump", aldus FNV-bestuurder Linda Vermeulen. Onder meer de zogeheten 'vervangingstoeslag' - de toeslag die je krijgt wanneer een winkelmedewerker bij afwezigheid van de filiaalleider tijdelijk de leiding heeft over een winkel - zou niet meer uitgekeerd worden. Hetzelfde geldt voor de toeslag op zon- en feestdagen.

Volgens Vermeulen zou Mirage Retail Group in totaal zo'n 750 duizend euro hebben 'afgepakt' van het personeel. "Deze loondump is de omgekeerde wereld. Sommige medewerkers zijn er al een paar honderd euro achteruitgegaan, anderen zelfs meer dan duizend euro." Eerder tekenden de medewerkers al een petitie die overhandigd is aan de directie. Ook zou er overleg geweest zijn, maar met te weinig resultaat. Daarom stappen de medewerkers nu naar de rechter. 

Rechtszaak voorkomen
Mirage Retail Group laat weten de rechtszaak te willen voorkomen. "Ons doel is er samen uit te komen en we zullen maandag in gesprek gaan met de betrokken medewerkers en de vakbond", aldus het moederbedrijf, dat naar eigen zeggen een compensatieregeling heeft opgesteld. Voor de medewerkers waar nog geen passende oplossing is gevonden, zou Mirage zijn verantwoordelijkheid nemen.