Oproep: laat Black Friday niet doorgaan

Oproep: laat Black Friday niet doorgaan

Vakbond FNV roept de detailhandel op dit jaar Black Friday niet te laten doorgaan. In een open brief vragen drie bestuurders 'om de volksgezondheid niet ook in de uitverkoop te zetten'.

De bond wijst erop dat in de week rondom Black Friday (27 november) een veelvoud van het normale aantal consumenten naar de winkels komt. Ook de online verkoop stijgt dan enorm. "Door dit te stoppen, voorkomen we dat hierdoor het aantal coronabesmettingen in Nederland weer oploopt", aldus de bestuurders, die zeggen te spreken namens winkelmedewerkers en medewerkers van de distributiecentra in het land. Ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, tevens voorzitter van de veiligheidsregio's, doet een beroep op de detailhandel. "Ik zie nu alweer reclame voor Black Friday. Stop daarmee, dat kan dit jaar echt niet”, zegt hij tegen De Gelderlander.

Uit een onderzoek van INretail blijkt dat de acties rond Black Friday in dit coronajaar een week eerder beginnen en tot wel een week langer doorlopen. Volgens de brancheorganisatie willen winkels zo bezoekerspieken voorkomen en aansturen op spreiding. Volgens INretail doet minder dan de helft van de ondernemers in non-food in de hoofdwinkelstraten mee aan Black Friday. Van de ondernemers die vorig jaar op Black Friday inspeelden, doet 35 procent dat dit jaar niet.

Reacties 11


C. Klop 9 nov, 10:26

Respect FNV, en nu maar hopen dat de Rechter er ook zo overdenkt. Ik blijf het onverteerbaar vinden dat de Detailhandel ze verstand niet wil gebruiken, de goede daargelaten. Het geld is uiteraard belangrijk maar mag nooit lijdend zijn.


Emile Muijsson 9 nov, 10:31

Dit kunnen we toch simpel oplossen!
Dit jaar een Black Friday week, van maandag tm zondag.


J.A. Brouwer 9 nov, 10:47

@C.Klop : een beetje eens met Uw reactie, echter plaats Uw reactie in correct Nederlands.
*) "ze verstand" z'n
*) lijdend: leidend


C Klop 9 nov, 11:37

Ja Brouwer, u maakt geen fouten ? Maar dank u voor de reactie u heeft de essentie begrepen


Machiel R 9 nov, 13:38

Black Friday beslaat al langer een periode van meer dan 1 week, het begint al eerder in de week en ook cyber monday wordt er aan vastgehangen.
De stenen winkels zullen deze verkapte uitverkoop niet zomaar opgeven omdat de online shops het wel gewoon mogen.


Joost Kriek 9 nov, 18:27

FNV wil graag dat mensen met laag opgeleid werk die nu een leuke gezellige baan hebben in een winkel binnenkort weer saai aan een lopende band van een sorteercentrum van Zalando of Bol.com staan. FNV kijkt niet verder dan hun neus lang is.


Guido de Wit 9 nov, 20:14

Hoe denkt de FNV over het idee om het vakantiegeld ook maar een jaartje over te slaan.? Men kan of mag toch niet op vakantie voorlopig. Dat compenseert dan gelijk enigszins de misgelopen omzet door dit onzinnige plan. Het is wel duidelijk dat de bedenkers van dit belachelijke idee nog nooit van hun leven een bedrijf hebben gerund!


Mic Debra 9 nov, 22:34

Zo'n oproep van de FNV is geen probleem, vrijwel niemand neemt deze club immers nog serieus!
Al jaren niet, maar de recente druppels waren wel de toiletpapiercompensatie voor thuiswerkers en de ontevredenheid over de vijf gratis mondkapjes voor lagere inkomens in Utrecht.


Maria V 10 nov, 22:01

Ik ben voor! Ik werk in een winkel en sinds maart is het er belachelijk druk. Ook nu weer sinds de horeca dicht is lijkt het wel of iedereen naar de winkel komt; we horen mensen zelfs zeggen dat ze komen omdat er verder toch niks open is...
De anderhalve meter kan bijna niet worden nageleefd en BOA's zien we niet.
De werkgever laat acties doorgaan waardoor de winkel soms uitpuilt en denkt er met een paar streepjes op de vloer mee weg te komen.


R Db 16 nov, 09:03

Onzin Maria V, vraag me af welke winkel jij dan werkt, neem aan bouwmarkt of supermarkt, alleen die doen het namelijk goed. Ik ben zelf manager bij een groot retailer in de non-food branche en wij zien de bezoekers en omzet steeds verder wegzakken, en van de collega winkeliers hoor ik hetzelfde dus nee in de winkelstraat is het zeker niet drukker. En aangezien de fysieke winkels ondertussen gedoemd zijn richting faillissement, begrijp ik de gespreide black friday actie zeker, redden wat er nog te redden valt. Ik draai lang genoeg mee om te begrijpen dat dit niet lang meer vol te houden is voor zeker 50% van de fysieke winkels.


M. ruiter 26 nov, 19:00

Vroeger... Toen de vakbond nog daadwerkelijk vakbond was en stond voor haar leden.

Dat is de oa FNV al heel lang vergeten.

Jullie zouden je kapot moeten schamen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!