Banken moeten coulanter zijn in de coronacrisis, vindt INretail. De brancheorganisatie pleit voor seizoenskredieten omdat veel retailers het door de verscherpte coronamaatregelen erg zwaar hebben.

"Iedereen verdient een eerlijke kans en dit gaat niet om miljoenen, dit gaat om het overbruggen van een seizoen dat in het water valt", zegt een woordvoerder tegen BNR Nieuwsradio. "Als een ondernemer daardoor de stekker eruit moet trekken, zijn we denk ik niet heel gezond bezig; we zitten met zijn allen in een moeilijke periode."

Ceo Steven van Rijswijk van ING ontkent tegen De Telegraaf dat de bank op slot zit voor de winkelstraat. Maar net als zijn collega’s bij ABN Amro en Rabobank stelt hij dat de bank alleen bedrijven kan helpen die in de basis gezond zijn: "We passen nu geen generieke hulp meer toe, zoals automatische betaalpauzes. Het wordt maatwerk. Daarin moeten we beoordelen of een klant ook na de coronacrisis verder kan. We moedigen elke klant aan om snel met ons te praten als er problemen zijn. Maar het is zo dat niet elk bedrijf geholpen kan worden. Als je een bedrijf opzadelt met te veel schuld, dan duw je hem alleen maar dieper de problemen in."