Zowel in Groot-Brittannië als in België roepen ceo's van retailketens de hulp in van de regering. Het water staat de bedrijven door de coronacrisis aan de lippen, zeggen ze.

In Groot-Brittannië werden de niet-essentiële winkels begin deze maand voor vier weken gesloten. Ruim zestig Britse ceo's roepen de regering in een open brief in The Times op de lockdown na begin december niet te verlengen. Als de winkels ook in december dicht zouden moeten blijven, zal volgens hen een groot deel nooit meer opengaan. Duizenden banen zullen dan verloren gaan. De brief is ondertekend door onder anderen de ceo's van Marks & Spencer, River Island en JD Sports.

In België zijn sinds begin deze maand de niet-essentiële winkels ook dicht. Het gaat onder meer om kleding- en meubelzaken, juweliers en speelgoedwinkels. Een groep retailers roept de federale regering op de sector financieel te steunen en ervoor te zorgen dat minstens één maand geen huur hoeft te worden betaald. De brief is ondertekend door onder meer C&A, Hema, WE, Zeeman, Schoenen Torfs en kledingketen JBC.