Als een klant zonder mondkapje de winkel binnenkomt, kan een winkelier niet worden beboet. Dat schrijft minister Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer, meldt INretail. De brancheorganisatie is daar blij mee

Sinds de mondkapjesplicht per 1 december van kracht werd, was onduidelijk of winkeliers een boete zouden kunnen krijgen. Grapperhaus meldt dat winkeliers niet handhavend te hoeven optreden. Wel moeten ze een actief deurbeleid voeren en klanten aansporen om een mondkapje te dragen. INretail raadt de ondernemers aan voor duidelijke communicatie te zorgen, bijvoorbeeld posters bij de ingang. Als de klant weigert een mondkapje te dragen, mag deze uit de winkel worden geweerd.

Inmiddels zijn de eerste supermarkten overigens begonnen met de verkoop van medische mondkapjes. Dat geldt onder meer voor vijf winkels van Albert Heijn in Haarlem en de Zaanstreek. Het gaat om mondkapjes van het type IIR, die gemaakt worden door HMK Medical in Haarlem. Die fabriek leverde eerst alleen de groothandel, maar nu ook aan particulieren. De productie is opgeschroefd van 600 duizend naar een miljoen stuks per week.