Het RIVM ziet een verband tussen de drukte in de winkelstraten tijdens Black Friday en het stijgend aantal coronabesmettingen. Toch overweegt het kabinet niet om de winkels te sluiten, zo melden NRC en NOS.

"We hebben gezien hoe druk het was in de winkelstraten en een week later begon de toename", zegt Aura Timen, hoofd landelijke coördinatie infectiezietebestrijding bij het RIVM. "Er lijkt een duidelijk verband te zijn en we zien het in de cijfers." Volgens Timen is het een van de mogelijke verklaringen. Het verruimde testbeleid en het feit dat weer meer mensen op kantoor werken, dragen er bijvoorbeeld ook aan bij.

Desalniettemin vindt premier Rutte het vooralsnog 'niet nodig' om de winkels te sluiten. "We gaan niet bovenop de huidige lockdown zwaardere maatregelen opleggen", zegt hij tegen het NRC. "We hebben de keuze om ons nog strakker te houden aan de regels."

Volgens minister Hugo de Jonge is een sluiting van de detailhandel wel 'denkbaar' als de cijfers niet verbeteren, zo liet hij dinsdagavond weten tijdens de persconferentie. Maar 'de kern blijft ons gedrag', aldus de minister. "Ga niet funshoppen en als je toch boodschappen moet doen, houd je dan aan de regels."