Tientallen supermarkten beboet voor slecht afgedekte sigaretten

Tientallen supermarkten beboet voor slecht afgedekte sigaretten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft 32 boetes uitgedeeld bij supermarkten voor het niet goed naleven van het uitstalverbod voor rookwaren. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. 

De NVWA heeft bij de 68 gecheckte winkels twee supermarkten gezien waarbij de rookwaren helemaal niet aan het zicht onttrokken waren. Dertig boetes en drie schriftelijke waarschuwingen zijn afgegeven voor het niet goed afdekken van de sigaretten. Bij vijf supermarkten werd een overtreding geconstateerd van het reclameverbod. Een boete bedraagt 450 euro en kan oplopen tot 4500 euro.

In juli, augustus en september heeft de NVWA supermarkten gecontroleerd op het uitstalverbod. "Bij 33 bedrijven waren de rookwaren wel afgeschermd, maar werd nog niet aan alle voorwaarden voldaan", aldus de NVWA. Soms lagen er bijvoorbeeld andere producten bij de sigaretten, waardoor die steeds in het zicht kwamen als een ander item gepakt werd. 

E-sigaretten
De Tweede Kamer bracht deze zomer naar buiten dat het smaakjes op e-sigaretten vanaf volgend jaar wil verbieden. Volgens branchevereniging Esigbond zouden daarmee acht op de tien e-sigaretwinkeliers failliet gaan, luidt de verwachting. In 2021 verwachten e-sigaretverkopers een omzetdaling van 58 procent door de nieuwe wetgeving. "Zonder smaakstoffen is de e-sigaret onaantrekkelijk als minder schadelijk alternatief voor roken", aldus Emil 't Hart, voorzitter van de bond. Uit marktonderzoek blijkt dat de e-sigaret nog altijd in trek is bij mensen die willen stoppen met roken. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!