De niet-essentiële winkels sluiten is een te zware maatregel, die niet met cijfers kan worden onderbouwd. Beter is het om de piekmomenten aan te pakken. Dat vindt Bureau RMC, dat het aantal passanten in stadscentra meet.

Uit cijfers van Bureau RMC blijkt dat het ruim veertig procent rustiger is dan vorig jaar. Veilig winkelen is dan ook goed te doen, zegt het bureau. Alleen inkopen doen op de traditionele piekmomenten is niet verstandig. "Consumenten moeten worden opgeroepen niet te gaan winkelen op zaterdagen tussen 15.00 en 16.00 uur of op de vertrouwde koopavond tussen 19.00 en 20.30 uur."

Of er een risico is, hangt volgens Bureau RMC van diverse factoren af. Zoals de breedte van de bewuste winkelstraat en bijvoorbeeld het moment waarop men winkelt. "De Lijnbaan is breder dan de Kalverstraat en op de Grote Marktstraat in Den Haag hebben de fietsers en voetgangers zelfs ruim baan om elkaar veilig te passeren."

Volgens het bureau is het gunstig dat kerst dit jaar op vrijdag en zaterdag valt. Traditioneel is de zaterdag voor kerst de drukste dag en die drukte wordt nu verspreid over de hele week.