'Piekmomenten aanpakken is beter dan winkels sluiten'

De niet-essentiële winkels sluiten is een te zware maatregel, die niet met cijfers kan worden onderbouwd. Beter is het om de piekmomenten aan te pakken. Dat vindt Bureau RMC, dat het aantal passanten in stadscentra meet.

Uit cijfers van Bureau RMC blijkt dat het ruim veertig procent rustiger is dan vorig jaar. Veilig winkelen is dan ook goed te doen, zegt het bureau. Alleen inkopen doen op de traditionele piekmomenten is niet verstandig. "Consumenten moeten worden opgeroepen niet te gaan winkelen op zaterdagen tussen 15.00 en 16.00 uur of op de vertrouwde koopavond tussen 19.00 en 20.30 uur."

Of er een risico is, hangt volgens Bureau RMC van diverse factoren af. Zoals de breedte van de bewuste winkelstraat en bijvoorbeeld het moment waarop men winkelt. "De Lijnbaan is breder dan de Kalverstraat en op de Grote Marktstraat in Den Haag hebben de fietsers en voetgangers zelfs ruim baan om elkaar veilig te passeren."

Volgens het bureau is het gunstig dat kerst dit jaar op vrijdag en zaterdag valt. Traditioneel is de zaterdag voor kerst de drukste dag en die drukte wordt nu verspreid over de hele week.

Reacties 3


Dick Beemster Beemster 15 dec, 12:35

In Enkhuizen naar ik aanneem ook in andere kleine STADS winkel gebieden is relatief nog veel open
Variërend wat het winkel aanbod is.
Dit lijdt tot een ongelijk speelveld.
Hema Kruitvat enz.


Herman van Wissen 15 dec, 13:03

Wat wij kunnen leren van deze pandemie is dat de retail niet meer afwacht welke maatregelen de overheid neemt maar dat er een nationaal retail initiatief genomen wordt om de klantenstromen te stroomlijnen. Met alle technische mogelijkheden die beschikbaar zijn op dit gebied is er veel meer mogelijk. Bij steeds meer organisaties in retail maar ook daarbuiten kun je op de website zien wanneer het druk of rustig is. Door dit per stad en winkelcentrum aan te pakken en te communiceren met je klanten kan er veel meer. Nu zeggen de grote retailers met AH voorop dat de maatregelen inzake de pandemie bij de overheid liggen en zij geen taak voor zichzelf zien. Hiermee sta je met de rug naar de samenleving. Door initiatief te tonen en samenwerking te zoeken inclusief samenwerking met de overheid is er veel meer mogelijk.


Wendy Martijn 16 dec, 09:56

Je kan van alles wel aangeven wat de mensen zouden moeten doen. Maar er is een groep die er maling aan heeft en gewoon doet alsof er niks aan de hand is.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!