Laat de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten) tijdens de lockdown alleen gelden voor winkels die gesloten zijn. Zo luidt het advies van INretail aan het kabinet. 

De Tegemoetkoming Vaste Lasten is voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. Op dit moment bedraagt de maximale vergoeding vijftien procent. Door de foodsector en andere open winkels uit de rekenmethode te halen, stijgt de maximale tegemoetkoming in vaste lasten naar 21 procent, stelt INretail. “Dit is direct een extra steun in de rug voor gedupeerde ondernemers en vraagt geen grote aanpassingen voor de overheid”, aldus een woordvoerder van de brancheorganisatie. 

INretail roept daarnaast op tot versoepeling van de NOW 3-regeling. “Ondernemers die de regeling hebben aangevraagd, zijn door de plotselinge lockdown in een heel andere situatie beland.” Veel ondernemers willen de regeling nu over een ander tijdvak laten lopen. Ook wil INretail dat er snel duidelijkheid komt omtrent het vergoeden van de voorraad van winkeliers. “Juist in de decemberperiode zijn heel veel artikelen op de feestdagen afgestemd. Die blijven onverkocht en worden in januari afgeschreven.” De stress onder winkeliers die niets mogen verkopen, is volgens de organisatie enorm. 

Tot slot zegt INretail te ‘blijven knokken’ om het mogelijk te maken bestellingen op te halen bij de winkeldeur. Dat zou voor veel mkb-ondernemers een oplossing kunnen zijn en verlicht de druk op het overbelaste onlinekanaal, is de gedachte.