Niet-essentiële winkels die door de lockdown dicht zijn, maar toch spullen verkopen, worden door gemeenten strenger aangepakt. Dat meldde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid na het wekelijkse overleg met alle veiligheidsregio's. 

"We zien dat sommige winkels in de detailhandel het moeilijk vinden om zich aan de regels te houden", aldus Grapperhaus. Zo zetten winkeliers van diverse gemeenten een kraampje voor de deur waar zij spullen verkopen. Dat mag niet, want daar hebben zij volgens de minister geen vergunning voor. 

"Op een aantal plaatsen wordt creatief omgegaan met de regels", zegt Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad. Winkeliers laten bijvoorbeeld soms klanten één voor één binnen. "Dat is niet de bedoeling." Bruls noemt het daarnaast 'zeer ongewenst' dat het afgelopen weekend druk was bij de groothandels.Volgens de burgemeester 'doet het iets met de samenleving' als het druk is bij de groothandels, maar de winkelstraten en -centra leeg zijn. Grapperhaus kijkt naar een oplossing voor dit probleem.