'Winkels verkopen nog te vaak alcohol en tabak aan minderjarigen'

Jongeren onder de achttien jaar kunnen bij veel winkels nog steeds alcohol en tabak kopen, ook al is dat niet toegestaan. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid.

Om de naleving van de leeftijdscontrole bij de verkoop van alcohol en tabak te onderzoeken, werden zeventienjarige ‘mysteryshoppers’ ingezet. In totaal kregen de minderjarige jongeren in 38 procent van de gevallen geen alcohol mee. Onder slijterijen leeft gemiddeld 66,3 procent van de winkeliers de leeftijdscontrole na. Bij supermarkten is dat 58 procent, onderverdeeld in ketensupermarkten (59,3) en zelfstandige supermarkten (27,9) en bij avondwinkels 41 procent. Bij cafetaria en horecagelegenheden kon de minderjarige in respectievelijk 29,8 en 29 procent van de gevallen aan alcohol komen. 

Bij de verkoop van tabak wordt in iets meer dan vijftig procent van de gevallen de leeftijdscontrole nageleefd. Bij ketensupermarkten gaat het om 68,2 procent van de winkeliers en bij zelfstandige supermarkten 25,3 procent. Bij tabaksspeciaalzaken werd in 48,6 procent van de gevallen een leeftijdscontrole uitgevoerd en bij cafetaria en horecagelegenheden in respectievelijk 40,2 en 32,4 procent van de gevallen. 

De naleving van de leeftijdscontrole van alcohol is in 2020 niet verbeterd ten opzichte van 2018. Ook de totale nalevingscijfers van de tabaksverkoop verschillen niet significant met elkaar. Er is zelfs een lichte daling zichtbaar ten opzichte van 2016. Volgens NU.nl is minister Blokhuis van Volksgezondheid dan ook niet te spreken over de resultaten. Hij noemt de cijfers zorgelijk en hamert erop dat er verbetering moet komen. 
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!