Bijna een jaar: zolang houdt de coronacrisis ons land al in zijn greep. De impact op medewerkers is groot, of ze nu in de winkel staan of een kantoorfunctie hebben. Kledingketen Primark zet alles op alles om de betrokkenheid van zijn mensen op peil te houden, al gaat dat met vallen en opstaan. Dit zijn de learnings.

Begin 2020 is het voor veel Nederlanders nog een ver-van-mijn-bed-show als er in China een dan nog mysterieus virus rondwaart. Ook het RIVM maakt zich op 18 januari dat jaar nog weinig zorgen. “De kans dat het virus in Nederland of überhaupt in Europa opduikt, is heel klein.”

Maar het virus, dat de naam covid-19 kreeg, verspreidt zich razendsnel. Binnen enkele maanden steekt het in talloze landen de kop op. In Nederland kondigt minister-president Mark Rutte op donderdagmiddag 12 maart verscherpte maatregelen af: stop met handen schudden, blijf thuis bij gezondheidsklachten en werk zoveel mogelijk thuis. Nederland slaat massaal aan het hamsteren. De winkels hoeven niet dicht. Maar net als onder meer de Bijenkorf en C&A besluit Primark een kleine week later om de deuren te sluiten. Rond die...