Brancheorganisatie INretail ziet weinig in winkelen op afspraak. In het weekeinde lekte uit dat het kabinet de winkels vanaf 3 maart niet helemaal wil openen, maar wel deze versoepeling overweegt.

"We vinden nog steeds niet duidelijk waarom winkels niet open zouden kunnen", zei directeur Udo Delfgou tegen NOS Met het Oog op Morgen. Met ons vindt overigens bijna heel Europa dat; in België en Frankrijk zijn de winkels gewoon open."

INretail is sinds de lockdown constant in gesprek met het ministerie van Economische Zaken In die gesprekken kwam winkelen op afspraak ook aan de orde, maar dat was volgens Delfgou al twee maanden geleden. Nu is het volgens hem volstrekt onvoldoende. Bovendien is het volgens Delfgou ook de vraag hoe dat er dan uit zal zien. "Click & collect leek ook een ruime regeling, maar uiteindelijk ligt er een waslijst aan voorwaarden."

Als winkelen op afspraak toch de enige optie is, moet elke ondernemer er volgens Delfgou iets aan hebben. "Dus niet alleen een op een, maar dat je ook winkels die groter zijn mogelijkheden biedt dit in te zetten. Maar het is echt een second best. We vinden primair dat winkels prima open kunnen."