Overleg over openingsdatum Mall of the Netherlands

Kan de opening van Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam 18 maart doorgaan of niet? Ontwikkelaar Unibail-Rodamco-Westfield buigt zich woensdag samen met retailers over die vraag, meldt projectdirecteur Teun Koek.

Aanleiding is de persconferentie van minister-president Mark Rutte dinsdagavond. Hij meldde dat de lockdown ten minste tot en met 15 maart van kracht blijft. Vanaf 3 maart is winkelen op afspraak wel toegestaan. Winkeliers mogen klanten ontvangen die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Een bezoek duurt minimaal tien minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. Rutte zei dat dit vooral voor de kleinere winkeliers wat lucht kan geven. Grootwinkelbedrijven zijn er niet echt mee geholpen, beseft hij.

"Wij gaan morgen overleggen wat wijsheid is en dan zullen we tot een besluit komen", zegt projectdirecteur Koek van Mall of the Netherlands. Hij benadrukt dat dit in samenspraak met de retailers gebeurt. "Zoiets kun je niet alleen besluiten."

Aanvankelijk zou het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland al oktober vorig jaar opengaan, maar door de coronacrisis werd de opening uitgesteld tot maart. In de Mall of the Netherlands, het vroegere Leidsenhage, komen 280 winkels, horecazaken en een bioscoopcomplex. Er is zo'n zeshonderd miljoen euro in geïnvesteerd. Ongeveer negentig procent van de panden is voorverhuurd.

Reacties 21


Joost Kriek 22 feb, 18:08

Het gaat mij benieuwen of The Mall een succes gaat worden voor de winkels. Ik denk dat het niks word, geen origineel winkelaanbod, een stugge verhuurder en lastig bereikbaar gaan het centrum de das om doen.


Ditta Kleijn 22 feb, 23:57

Het wordt een centrum van kijken, kijken en weinig (kunnen) kopen. Een centrum waar je hart niet sneller van gaat kloppen. Een brok gepimpte beton.Het oude centrum was aantrekkelijk voor mensen met een kleine en grotere beurs, met bovendien regelmatig amusement op het centrale plein, terrassen in de buitenlucht en vaak leuke activiteiten. Niks voor mij. Denk dat het een groot fiasco gaat worden.


Marry Nomen 23 feb, 06:10

Wij zijn er vorig jaar geweest en ondanks dat het niet klaar was leuk kunnen winkelen.
Wij vonden het er toen al mooi uit zien en wat fijn was dat het erg ruim is opgezet. Leuke gezellige restaurantjes.
Mooi grote parkeergarage en ook nog gratis! Kunnen niet wachten op de opening.


Herman Ruyter 23 feb, 08:14

Persoonlijk denk ik dat het een enorm succes al la Centro gaat worden. Verhuurder/centrummanagement moet echter een aantal zaken goed in de gaten gaan houden: geen abonnementsverkopers aanwezig , geen bedelaars geen goede doelen verkopers, geen hangjeugd en branchering goed op orde houden en bovenal: hou het parkeren gratis!


Jean Vermeulen 23 feb, 09:31

Wat een zure reacties allemaal. Ben je er wel eens geweest, weet je wat voor winkels er al zitten en nog gaan komen? Er zitten/komen allemaal verschillende soorten winkels, duur en goedkoper.

Een bedrijf gaat Inderdaad € 600 miljoen euro investeren in een winkelcentrum dat totaal niet gaat lopen.


Max Van der Wal 23 feb, 09:41

Het is een schitterende mall. Echt een aanwinst. Chapeau Westfield!!


Joost Kriek 23 feb, 10:04

Ja, ik ben er al meerdere keren geweest, weet welke winkels er komen en welke er nu zijn en toch heb ik er geen vertrouwen in. Het ziet er schitterend uit maar de markt is veranderd sinds men begonnen is met dit project. Men is veel meer online gaan besteden en de huren zijn nog gebaseerd op de oude situatie. Er zullen de eerste jaren heus massa's mensen naar The Mall komen want de consument is nieuwsgierig maar over 5 jaar? De huren zijn er te hoog en men wil zeer ruime verplichte openingstijdens dus er gaan voornamelijk bekende concerns inzitten en die vind je tegenwoordig in ieder stadcentrum. De Markthal was in de eerste 2 jaar qua bezoekers ook een groot succes maar toen was het nieuwe eraf, te hoge huren en een eigenwijze verhuurder hebben de Markthal de nek omgedraaid. Qua opstelling richting winkeliers zijn Klepierre en Unibal vergelijkbaar.


D. E. 23 feb, 10:45

Ben vooral benieuwd hoe ze het gaan doen. MOTN heeft zeker potentie. Zeer groot winkelaanbod. Een aantal nieuwe namen die nog niet in Nederland zitten (al had ik daar meer van verwacht), probeert alle segmenten te bedienen, biedt naast winkelvermaak ook voldoende entertainment met een Kinepolis, O'Leary's met bowling, een Gamestate arcade en een Youseum (selfie museum voor de instagram generatie). En dat alles in een overdekt, fonkelnieuw centrum. Gezien dat het 7 maanden per jaar rotweer is in Nederland zullen er toch best wat mensen zijn die hierdoor overgehaald worden om lekker warm en overdekt te shoppen. Er komen leuke brandstores (zoals Lego), luxe chocolatiers, maar ook een flagship van P&C wat dicht tegen een warenhuis aanschuurt. Voor mij genoeg redenen om er zeker eens naartoe te gaan. Ik moet toegeven dat ik me ook afvraag of ik als randstedeling vaker dan 1x die kant op getrokken zal worden i.p.v. in eigen stad Rotterdam of in Den Haag te gaan winkelen. Daarvoor is het winkelaanbod denk ik niet onderscheidend genoeg, maar we zullen zien. Voor mensen die in steden buiten de G4 wonen heeft MOTN een superieur winkelaanbod in vergelijking met hun eigen binnenstad.


Jan Van Merkel 23 feb, 10:50

Waarom zoveel ‘anti’ geluiden? Het winkelcentrum is niet eens open en ‘men’ heeft alweer een negatieve mening.. ga eerst ervaren en dan pas een mening vormen. En voor de negatievelinge onderling is er altijd nog het centrum van Den Haag met duur parkeren. Ps vergeet niet te lachen als je weer €35 euro moet afrekenen voor dagje parkeren 😂😂


Olaf Busch 23 feb, 11:31

Heb de ontwikkeling een beetje gevolgd. Is gewoon prima gedaan. En dat er niet allerlei zeldzame winkeltjes zijn zal het grote publiek een zorg zijn.

Het is natuurlijk wel de vraag hoe het gaat renderen voor de eigenaar en de huurders als het koopgedrag door Corona extreem verschuift naar online. Maar dat geldt voor al onze winkelgebieden (zelfs wellicht voor de foodbranches).


Joost Kriek 23 feb, 14:47

Maar dat was toch ook al gaande in bijna alle winkelgebieden, dalende bezoekersaantallen en alsmaar stijgende huren. Neem Rotterdam bijvoorbeeld, alle winkelgebieden buiten het centrum zijn in verval geraakt. Zuidplein, Spijkenisse, Walburg, Bogaard, Liesveld, Hoogvliet, Schiedam, Keijzerswaard, Zoetermeer, Alexandrium hebben de laatste jaren allemaal een duikvlucht naar beneden gemaakt en je hebt er de winkelruimtes voor het uitzoeken. Er lopen nog wat wat mensen maar de verhouding bezoekers/huur is weg. Corona doet deze neerwaartse gang extra versnellen.


Fernanda Petersen 23 feb, 15:51

Maar niks gratis pakeren
De slagbomen staan al te wachten.maar de hal zit er supermooi uit,echt een kunst werk van architectuur.


Said Belhajjem 23 feb, 16:07

Is je fles azijn nu leeg? Welk winkelgebied heeft een foodplaza met 10 restaurants/eetgelegenheden, een sportscafe, bowlingbaan en bioscoop bij elkaar zitten zoals the Mall? Eerst ervaren daarna azijnzeiken...


Joost Kriek 23 feb, 16:47

De Arena boulevard... en raad eens hoe het daar gaat.


Olaf Busch 23 feb, 21:34

Arena is geen shoppingmall. Alleen wat GDV plus leisure. Is niet te vergelijken.


Ashwin Ramlal 23 feb, 23:10

Heel mooi gedaan allemaal, alleen verhuurder mag wat flexibeler zijn.

In deze tijden is het lastig, graag de huren verlagen.


Retail Consultant 24 feb, 09:30

Wat een hoop azijnpissers zeg. Oordelen voordat het überhaupt helemaal open is, heel bijzonder om zo vooringenomen te zijn. Kritisch zijn is goed maar als je de moeite neemt om site en plattegrond te bekijken is er echt nog maar een klein deel open. Komen echt veel winkels en ze zeggen al 90% verhuurd. Al die commentaren over eenheidsworst, als ik naar Gallery nieuws op site kijk komen daar onderscheidende retailers die niet in de omgeving gevestigd zijn. Wat nu af is ziet er heel mooi uit en heb slagbomen ook gezien maar er staat echt gratis parkeren, wordt misschien dan als bij Gelderlandplein. We gaan het zien maar ik oordeel pas als het open is, wordt vervolgd met verslag... Prettige dag iedereen, bij mij is het glas altijd halfvol, is maar hoe je in het leven staat;-)


Paulien Huijs 24 feb, 16:50

Wat is dat prachtig gebouwd The Mall of the Netherlands, een compliment aan de architect. En wat geweldig dat Purdey mode er komt . Ik kan niet wachten! Geweldig!


Ruud Blom 24 feb, 22:38

Ik woon er pal naast en heb de bouw goed kunnen volgen
Bewondering voor alles wat er gemaakt is en nog gaat worden.
En azijnpissers zijn er genoeg .
Zijn waarschijnlijk ook de mensen die de auto bij het oude ldidsrnhagr parkeerden en dan lekker goedkoop met de tram naar den haag
Daar hoef je nu niet meer heen die winkels zijn hier ook straks.
Spaten jullie toch weer een paar euro uit


Magda-Louise Drenthe 25 feb, 08:40

Ik ben heel blij met onze nieuwe winkelcentrum. Ik woon er slecht 5 minuten lopen, bijna ernaast. Nog nooit zo'n mooie winkelcentrum gezien in de buurlanden rond Nederland. Je kunt er winkelen, eten en drinken, shoppen, naar de bioscoop, of gewoon slenteren. Wat wil een mens nog meer? Ik wacht rustig de opening af. Na regen komt zonneschijn; ook na Corona.


Loet De Heer 4 mrt, 20:59

Ik snap de negatieve reacties van sommige mensen niet, zal wel door coronastress komen! Ik vind het een prachtig winkelcentrum en past helemaal in deze tijd. Wat wel een probleem is de infrastructuur. De routes naar dit winkelcentrum sluiten niet aan met de te verwachte drukte van dit geweldige complex!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!