Kan de opening van Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam 18 maart doorgaan of niet? Ontwikkelaar Unibail-Rodamco-Westfield buigt zich woensdag samen met retailers over die vraag, meldt projectdirecteur Teun Koek.

Aanleiding is de persconferentie van minister-president Mark Rutte dinsdagavond. Hij meldde dat de lockdown ten minste tot en met 15 maart van kracht blijft. Vanaf 3 maart is winkelen op afspraak wel toegestaan. Winkeliers mogen klanten ontvangen die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Een bezoek duurt minimaal tien minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. Rutte zei dat dit vooral voor de kleinere winkeliers wat lucht kan geven. Grootwinkelbedrijven zijn er niet echt mee geholpen, beseft hij.

"Wij gaan morgen overleggen wat wijsheid is en dan zullen we tot een besluit komen", zegt projectdirecteur Koek van Mall of the Netherlands. Hij benadrukt dat dit in samenspraak met de retailers gebeurt. "Zoiets kun je niet alleen besluiten."

Aanvankelijk zou het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland al oktober vorig jaar opengaan, maar door de coronacrisis werd de opening uitgesteld tot maart. In de Mall of the Netherlands, het vroegere Leidsenhage, komen 280 winkels, horecazaken en een bioscoopcomplex. Er is zo'n zeshonderd miljoen euro in geïnvesteerd. Ongeveer negentig procent van de panden is voorverhuurd.