De versoepelingen van de coronamaatregelen voor winkeliers van de afgelopen weken hebben een positief effect op de winkelomzet. Zo is de waarde van pintransacties bij winkels sinds het toestaan van click & collect in februari flink gestegen. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van ING.

Door de coronamaatregelen daalde de waarde van de pintransacties bij ING met 31 procent ten opzichte van daarvoor. Na de versoepelingen van de afgelopen weken ligt die waarde nog op 17 procent onder het ‘normale’ niveau. Na het toestaan van winkelen op afspraak (per 3 maart) groeide de waarde van de pintransacties het sterkst.

De omzetstijging was het grootst in de non-foodsector. Zo wonnen sport-, speelgoed- en kledingwinkels gemiddeld veertig procent van hun normale pinomzet terug na de versoepelingen. "Door corona getroffen winkeliers hebben over het algemeen nog steeds te maken met grote verliezen, maar de minnen zijn duidelijk minder dik", aldus Marten van Garderen van ING Economisch Bureau.

De omzetstijging in de winkelstraat lijkt de onlinepiek iets te drukken. Webwinkels groeiden door de coronamaatregelen met 73 procent, maar zitten inmiddels ‘nog maar’ op 57 procent boven het niveau van voor de crisis.