Het moederbedrijf van outdoorketen Bever komt voor bijna de helft in handen van twaalf banken, waaronder ING. In ruil daarvoor schelden die 85 miljoen euro aan schulden van A.S. Adventure kwijt.

Dat blijkt uit een vonnis van de Netherlands Commercial Court in Amsterdam, waarover vakblad De Jurist als eerste berichtte. A.S. Adventure wordt hard geraakt door de coronacrisis. Door winkelsluitingen en reisbeperkingen loopt het concern veel geld mis. De schuld bedroeg in februari dit jaar 283 miljoen euro. Door de sanering is de schuld teruggebracht tot 198 miljoen euro. Het Franse investeringsfonds PAI, dat iets meer dan de heeft van de aandelen behoudt, kwam met een kapitaalinjectie van 25 miljoen euro.

A.S. Adventure heeft zo'n tweehonderd winkels in de Benelux, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Er werken ruim 3200 mensen. In Nederland heeft het concern veertig Bever-winkels en ongeveer 900 werknemers. Iets meer dan de helft van de vestigingen hier is sinds kort open voor winkelen op afspraak.

In de Mall of the Netherlands opent donderdag een nieuwe Bever-winkel. De flagshipstore heeft een oppervlakte van 2500 vierkante meter en is daarmee de grootste tot nu toe.