Klanten van IKEA staan blijkbaar te popelen om daar weer te kunnen winkelen. Door enorme drukte was het reserveringssysteem maandag urenlang overbelast.

Vanaf dinsdag openen de dertien IKEA-warenhuizen in Nederland de deuren voor winkelen op afspraak. Klanten konden vanaf maandagochtend via de website een afspraak maken. De server begaf het toen duizenden klanten tegelijkertijd een tijdslot wilden reserveren, meldt een woordvoerster. Inmiddels is de storing volgens haar verholpen.

Hoeveel afspraken inmiddels zijn geboekt, is niet bekend. IKEA kan per winkel een paar honderd klanten per dag ontvangen. "Normaliter zijn dit er een paar duizend per winkel per dag." Klanten kunnen een tijdslot van 45 minuten reserveren. Winkelen moet wel alleen. "We kunnen helaas geen uitzonderingen maken, ook niet voor baby's en kinderen", staat op de website.

Minister-president Mark Rutte maakte een week geleden bekend dat grotere winkels vanaf dinsdag meer klanten mogen ontvangen. In winkels van meer dan vijftig vierkante meter is één klant per 25 vierkante meter welkom, met een maximum van vijftig klanten per winkel. Voor kleinere winkels verandert er niets en blijft twee klanten per verdieping de norm.

Ook de zeven warenhuizen van de Bijenkorf gaan vanaf dinsdag weer open. Vooral de vestigingen in Amsterdam en Rotterdam blijken populair. De tijdslots voor deze week zitten al vol.

Foto: klanten in de rij bij IKEA in Haarlem, oktober vorig jaar.