'Consumentenvertrouwen nog steeds erg laag'

De stemming onder consumenten is deze maand nagenoeg hetzelfde als de maand hiervoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -18, tegen -19 in februari.

Het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar is -7. Het consumentenvertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit gemeten (-36) en beleefde een dieptepunt in maart 2013 (-41).

Consumenten waren deze maand iets minder negatief over de economie dan in februari: de deelindicator economisch klimaat ging van -41 naar -39. De koopbereidheid kwam in maart uit op -4, waar dat in februari nog -5 was. 

Consumptie
Daarnaast blijkt uit cijfers van het CBS dat consumenten in januari dit jaar 13,5 procent minder besteed hebben dan in januari vorig jaar. Het gaat om de een na grootste krimp ooit gemeten. Alleen in april 2020 was de daling van de consumptie groter. 

Consumenten gaven minder uit aan diensten, maar ook de bestedingen aan duurzame goederen, zoals kleding, interieurartikelen, elektrische apparaten en vervoermiddelen, daalden hard (-25,1 procent ten opzichte van januari 2020). Aan voedings- en genotmiddelen werd juist meer gespendeerd dan een jaar eerder (+7,9 procent).
 
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!