De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) vindt dat de overheid meer moet doen om ongezond eetgedrag tegen te gaan. Dat schrijft het adviesorgaan in een rapport. 

De RVS wil een verbod op reclame voor ongezond eten, de btw op gezond eten als groente en fruit verlagen en pleit voor het invoeren van een suikertaks. Bovendien stelt de adviesraad dat gemeenten de mogelijkheid moeten krijgen om fastfoodrestaurants en snackbars in hun regio te weren om zo de omgeving gezonder te maken. 

De gezondheidskansen in Nederland zijn ongelijk verdeeld, meent de raad. Om gezondheidsachterstanden terug te dringen, moeten de maatschappelijke oorzaken daarvan gezamenlijk worden aangepakt, is het voorstel. Daarvoor zijn investeringen nodig. De RVS stelt dat twee procent van de begroting van het ministerie voor Volksgezondheid, Sport en Welzijn al een 'aanzienlijk startbudget' hiervoor oplevert (1,7 miljard euro). 

Eerder startte supermarktketen Dirk al een petitie voor de btw-verlaging op groente en fruit. De petitie was vorige maand al meer dan 40.000 keer ondertekend.