Zeven miljoen cosmeticaproducten belanden jaarlijks in de prullenbak. Dat moet anders, vond Sinem Tuncer en ze richtte Arkive op. Met de startup geeft ze onder meer make-up, parfum en andere beautyartikelen een tweede leven. “We zijn de eerste outlet voor beauty ter wereld.”


Het idee achter Arkive ontstond toen Tuncer ontdekte dat restvoorraden binnen de cosmeticabranche vernietigd worden. “Ik ben geen activiste, maar ik vond het wel bijzonder dat merken als Shiseido zonder blikken of blozen vertellen dat ze hun restpartijen weggooien”, vertelt Tuncer, zelf jaren actief geweest in de e-commerce bij onder meer Westwing Home & Living en Navads/Uberall. Na drie maanden onderzoek naar wat beautymerken doen met hun overstock, concludeerde Tuncer dat er tot dusver geen alternatief aan de beautybranche geboden was. In juni vorig jaar begon Tuncer met het bouwen van het platform en in november was het een feit. 


Bij Arkive kunnen cosmeticamerken hun onverkochte voorraad tegen discountprijzen verkopen, net zoals Otrium dat bijvoorbeeld doet met kleding. De website werkt als een marktplaats, waarbij...