Kledingketens moeten zelf oude kleding inzamelen

Kledingketens moeten zelf oude kleding inzamelen

Modeketens worden vanaf 2023 zelf verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van afgedankte kleding. Dat moet ervoor zorgen dat de sector duurzamer te werk gaat, schrijft staatssecretaris Van Veldhoven aan de Tweede Kamer.

Momenteel zijn gemeenten verantwoordelijk voor het inzamelen van afgedankt textiel van hun inwoners. Over twee jaar draagt de industrie zelf de verantwoordelijkheid en de kosten hiervoor. Idee is dat dit een financiële prikkel geeft voor kleding van betere kwaliteit, die langer meegaat en beter kan worden gerecycled. Brancheorganisaties INretail en Modint hebben het voorstel zelf ingediend.

De staatssecretaris wijst op de grote vervuiling die bij kledingproductie komt kijken. Door de verantwoordelijkheid voor afgedankte kleding bij de sector zelf te leggen verwacht zij die te kunnen terugdringen. “Het stimuleert meer hergebruik en recycling van onze oude kleding, grote vervuilers betalen en de consument krijgt duurzamere kleding.”

Hoe het inzamelsysteem er precies uit komt te zien wordt komend jaar nader uitgewerkt. Zo moet onder meer nog gekeken worden hoe kleine ondernemers ontzien kunnen worden.


 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!