Geld lenen, hoe moeilijk is dat?

Stel, je hebt al jaren dezelfde keuken en eetkamer. Na ruim een jaar thuis gezeten te hebben door corona kun je echt niet meer tegen die oude keuken aankijken. Je besluit dat het tijd is voor een nieuwe keuken. Maar ja, zo’n nieuwe keuken en eetkamer kost nogal wat. Wat nu?

Welke soort lening neem ik?
Je hebt misschien wel wat geld achter liggen, maar dat is lang niet genoeg en eigenlijk wil je dat hier ook helemaal niet voor gebruiken. Toch wil je die keuken. Om je aankoop te bekostigen zul je dus waarschijnlijk geld moeten gaan lenen. Dit is natuurlijk een redelijk grote ingreep. Omdat we dit begrijpen proberen we je in dit artikel een beetje op weg te helpen. Als je hebt besloten om geld te gaan lenen dan is het ten eerste belangrijk om te gaan kijken wat voor soort lening het beste bij je doel past. Twee leningen komen het meest voor, het doorlopend krediet en de persoonlijke lening.

Doorlopend krediet
Het doorlopend krediet is een lening waarbij van tevoren afgesproken wordt welk bedrag je maximaal mag lenen. Dit limiet wordt bepaald aan de hand van je verwachte inkomsten en uitgaven. Nadat het limiet bepaald is heb je de vrijheid om binnen een bepaalde periode geld op te nemen tot aan dat limiet. Het grote voordeel van het doorlopend krediet is dan ook dat deze lening erg flexibel is. Heb je even wat meer geld nodig dan leen je wat meer, terwijl in periodes waarin je juist geld overhoudt je bijvoorbeeld versneld af kan lossen. Maar flexibiliteit heeft ook een prijs. De rente die je betaald over het opgenomen geld is variabel en daardoor vaak vrij hoog. Wil je graag een flexibele lening, bijvoorbeeld voor een sabbatical, dan is deze lening erg geschikt. Maar heb je eigenlijk deze flexibiliteit niet nodig, omdat je bijvoorbeeld een duidelijk doel voor ogen hebt zoals de aanschaf van een keuken, dan kun je beter gaan voor een persoonlijke lening.

Persoonlijke lening
Een persoonlijke lening is een lening waarbij je een bedrag leent die over een vaste periode afgelost moet worden. Het voordeel is eveneens dat je bij een persoonlijke lening een vaste rente betaald. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe keuken aanschaffen dan weet je ongeveer wat je zult moeten lenen. Vervolgens bepaal je binnen welke periode je dit bedrag terug betaald en welke rente daarbij hoort. Zo weet je bij deze lening dus vanaf moment één waar je de komende maanden aan vast zit. Zekerheid is dan ook het woord dat de persoonlijke lening het beste omschrijft. Het nadeel is van de persoonlijke lening is dat je niet tussendoor meer geld op kunt nemen, waardoor je minder flexibel bent.

Bereken je lening
Oké, stel je kiest voor de persoonlijke lening, deze past namelijk het beste bij je doel van het kopen van een nieuwe keuken. De volgende stap is je lening berekenen. Je kunt kijken op diverse websites, of natuurlijk gewoon een afspraak maken met de bank. Hier noemen we een paar dingen die invloed hebben op het maximaal te lenen bedrag.

Ten eerste is het maximaal te lenen bedrag logischerwijs afhankelijk van het inkomen van jezelf en dat van een eventuele partner. Een hoger salaris correspondeert met een hogere lening. Ook is stabiliteit van belang voor de crediteur. Daarom prefereert de crediteur ook klanten die in loondienst werkzaam zijn.

Vervolgens is je persoonlijke situatie van belang. Hierbij moet je denken aan verschillende dingen. Ten eerste neemt de crediteur andere verplichtingen mee in haar beoordeling. Ben je bijvoorbeeld alimentatie verschuldigd of heb je al meerdere leningen lopen, dan zul je maximale lening lager uitvallen. Daarnaast kijkt de crediteur ook naar je woonsituatie. Woon je in een koop- of huurhuis, wat betaal je daarvoor per maand en wat zijn je resterende woonlasten. Al deze dingen spelen mee met het berekenen van je lening.

Ten slotte kijkt de crediteur naar je uitgavenpatroon. Kun je aantonen dat je veel spaart, of enkele van je aankopen niet noodzakelijk zijn, dan gaat je maximale leenbedrag ook omhoog.

Meer is niet altijd beter
Maar goed, het maximale bedrag dat je kan lenen hoeft niet het bedrag te zijn dat je wil lenen. Alvorens je je lening gaat afsluiten is het dus van belang dat je een goed beeld hebt van de kosten van je aankoop. Als je nieuwe keuken 15.000 euro kosten, dan is een lening van 20.000 euro toch echt overbodig. Lenen kost geld, dus hier telt, probeer zo weinig mogelijk te lenen.  

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!