'Mogelijk prijsstijging door schaarste aan producten en containers'

Retailers krijgen mogelijk te maken met prijsstijgingen door schaarste aan productiecapaciteit en containers. Dat blijkt uit de analyse ‘Schaarste aan productiecapaciteit en containers raakt Retail’ van ABN Amro.  

Volgens de bank is de vraag naar producten enorm gestegen, maar kunnen aanbieders de vraag niet bijbenen. Vooral Chinese fabrikanten zitten aan hun maximale productiecapaciteit. 

Daarnaast is door alle verstoringen en de explosieve vraag naar containers de prijs daarvan enorm gestegen, zegt ABN. Uit een rondgang onder klanten van de bank blijkt dat de prijzen tot wel 15 duizend tot 20 duizend dollar per container zijn gestegen, als ze überhaupt al te krijgen zijn. 

Als gevolg van de beperkte productiecapaciteit is er grote concurrentie om producten geleverd te krijgen. Om productiecapaciteit in China te claimen worden er daarom grotere volumes besteld. Kortom, retailers doen grotere en sneller bestellingen om de beschikbare productiecapaciteit te kunnen claimen en voorraden tactisch aan te vullen. Doordat er weinig onderhandelingsruimte is, moeten ze genoegen nemen met een hogere prijs.

Reacties 2


John Eves 16 jul, 11:26

Laat dat mogelijk maar weg, is al lang aan de hand, stijgingen van 15 tot 30% op de inkoopprijzen.


Martin van Ballegooy 16 jul, 13:32

Staal producten uit Polen zijn tussen de 30 en 50% duurder geworden. Algemeen prijsverhogingen van vele procenten door schaarste van grondstoffen is al een tijdje aan de gang dus niets nieuws!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!