Amsterdam investeert fors in terugdringen toeristenwinkels

Amsterdam tast in de buidel om het aantal toeristenwinkels in de stad te verminderen. De gemeente heeft tien miljoen euro gereserveerd om in de binnenstad 'beeldbepalende panden' zoals souvenirwinkels te kunnen verwerven. Dat schrijft Het Parool.

De gemeente gebruikt het geld niet om zelf de panden op te kopen, maar om biedingen van bestaande ideële fondsen als NV Zeedijk of Stadsgoed NV te ondersteunen. Deze organisaties hebben geen winstoogmerk en kopen panden in de binnenstad regelmatig op om ze vervolgens te renoveren en te verhuren. 

Het geld kan onder meer gebruikt worden als er op korte termijn een kans voorbijkomt, maar de eigen middelen van de organisaties niet toereikend zijn. Ook is het fonds inzetbaar als een pand in verkeerde handen dreigt te vallen. Daarnaast kan ook een bestaande gokhal opgekocht worden met het geld, om de bestemming te veranderen in winkelen of wonen.

De reserve mag alleen binnen een specifiek centrumgebied ingezet worden. De gemeente probeert daar via een bestemmingsplan het toeristische aanbod te verkleinen. Het gaat om ongeveer veertig winkelstraten, waar ticketshops, fietsverhuurders en snackzaken al verboden zijn. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!