'Grootste webwinkels slecht toegankelijk'

'Grootste webwinkels slecht toegankelijk'

De grootste webshops in Nederland zijn slecht toegankelijk voor consumenten met een beperking. Dat blijkt uit onderzoek van Level Level met ondersteuning van Twinkle. 

Voor het onderzoek keek Level Level naar de top van de Twinkle100. Bij de webwinkels is gekeken of het mogelijk is om alleen met een toetsenbord of schermlezer een bestelling te plaatsen. Bij IKEA, Zalando, Jumbo, About You, HEMA, de Bijenkorf, Wehkamp en MediaMarkt bleek dit onmogelijk.

Apple en H&M komen het beste uit de test. Bij de webshops van de twee retailers kun je als consument met een beperking alle stappen van een bestelling goed uitvoeren. 

De voornaamste blokkades waardoor bestellingen niet goed kunnen worden afgerond, zijn de interactieve panelen en popup-vensters die niet goed zichtbaar zijn met een schermlezer of onbereikbaar met een toetsenbord. Ook zijn er bijvoorbeeld buttons en afbeeldingen die alleen visueel begrijpelijk zijn, maar door een schermlezer gewoon als 'knop' worden gezien. 

"Toegankelijkheid wordt niet gegeven op de opleidingen voor developers. Zij komen daardoor van school zonder de wetenschap dat er mensen zijn die een website op een andere manier gebruiken dan met een muis", stelt toegankelijkheidsdeskundige Rian Rietveld van Level Level.

Reactie
Wehkamp laat in een reactie weten de suggesties ter harte te nemen en te kijken naar betere toegankelijkheid voor deze doelgroep. HEMA zegt: "De afgelopen jaren zijn voor HEMA uitdagend geweest. Daarom is er minder geïnvesteerd dan we hadden gewild." De warenhuisketen is bezig met een inhaalslag op dit gebied. 

 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!