Decathlon mag toch naar Den Haag door fout provincie

Decathlon mag toch een grote sportwinkel openen op het Forepark in Den Haag. Door een fout van de provincie Zuid-Holland is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden.

De kwestie over de komst van de winkel van 8.500 vierkante meter en 425 parkeerplaatsen loopt al sinds 2014. De gemeente Den Haag ziet de sportwinkelketen graag komen naar het bedrijventerrein buiten het stadscentrum, maar de provincie Zuid-Holland wil het niet hebben. Die vreest leegstand in het centrum. Volgens provinciale regels mogen nieuwe winkels alleen in bestaande winkelcentra komen. Dat leidde tot diverse juridische procedures, tot aan de Raad van State.

De Raad van State gaf de provincie in oktober 2020 gelijk. Volgens de hoogste bestuursrechter hoefde de provincie de gemeente geen ontheffing te verlenen om van de regels af te wijken. Het is volgens de Raad van State zeer aannemelijk dat door de komst van Decathlon winkels in het centrum verdwijnen.

Eerder probeerde de provincie al op een andere manier Decathlon tegen te houden: ze overrulede het bestemmingsplan. Maar daar stak de Raad van State een stokje voor, omdat de provincie dit volgens een Europese richtlijn niet mag doen. Door de uitspraak van oktober 2020 verviel de blokkade op de inwerkingtreding van het bestemmingsplan. Den Haag kon daardoor de delen van het bestemmingsplan om de komst van Decathlon mogelijk maken alsnog bekendmaken en in werking laten treden.

Provincie te laat
De kans dat Decathlon er daadwerkelijk zou kunnen komen, achtte de Raad van State in oktober 2020 niet groot. De provinciale regels staan een sportwinkel buiten het centrum immers niet toe. Maar de provincie moet dan wel in beroep komen tegen het bestemmingsplan en dat is te laat gebeurd. "En dan krijgt een bestemmingsplan rechtskracht en dan zijn dat gewoon de regels die gelden", zegt een woordvoerder van de Raad van State.

De provincie kwam naar eigen zeggen te laat in actie omdat er een fout stond in de aankondiging van de gemeente. Er stond ten onrechte dat het bestemmingsplan niet in werking zou treden door de uitspraak van oktober 2020. Maar daar komt de provincie niet mee weg. "Je hebt met een provincie te maken, niet met een argeloze burger van drie hoog achter die helemaal niets van het bestuursrecht begrijpt. De provincie had het gewoon moeten weten, zeker na zeven jaar procederen."

Als Den Haag en Decathlon nog steeds de winkel op het Forepark willen, dan is daar volgens de woordvoerder nu juridisch weinig meer tegen te doen. Het bestemmingsplan is in elk geval onherroepelijk geworden. De provincie is de uitspraak nog aan het bestuderen, zegt een woordvoerder. Ook de gemeente kan nog niet zeggen wat de concrete gevolgen zijn. Decathlon was maandag niet bereikbaar voor een reactie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!