Meer boeken verkocht, maar minder in fysieke winkels

Er zijn vorig jaar in Nederland 43 miljoen boeken verkocht, het hoogste aantal in tien jaar. Dat meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

De onlineverkoop steeg met negentien procent. De fysieke boekwinkels hadden het juist moeilijk, vooral door de verplichte sluiting in het begin van het jaar en vlak voor kerst. De verkoop daalde met zeven procent. Zodoende werden er voor het eerst online net iets meer boeken verkocht dan in de boekhandel.

De omzet bedroeg 647 miljoen euro, een stijging van acht procent. Er werden vooral meer kinderboeken en non-fictie verkocht. De verkoop van losse e-books daalde met twee procent naar 3,1 miljoen. Wel werd er meer aan verdiend, omdat ze duurder werden. 

Reacties 2


Jan Janssen 28 jan, 11:36

Dat de fysieke winkels in de boekenbranche het moeilijk hebben, is mede een gevolg van de vaste boekenprijs. Voor de consument maakt het prijstechnisch niet uit waar hij een boek koopt, dus dan is de keuze voor online snel gemaakt. Jammer, want de boekenbranche is bij uitstek een branche met enorm bevlogen winkeliers die graag de klant adviseren over nieuwe titels e.d.


Leonard Van Liere 28 jan, 18:54

Dat klopt helemaal alhoewel de klassieke boekhandel een beetje de uitstraling heeft van : kijk wij zijn geen winkeliers, we zijn cultuur en de moderne consument kan dat kakkerige best missen. Zeker wanneer je bedenkt dat menig boekkoper qua opleidingsniveau boven het personeel en de eigenaar staat. Gewoon weer laten zien dat het om je inkomen en dus om je omzet gaat. Meer concurrentie door een vrije boekenprijs helpt daar zeker bij.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!