Winnaar/verliezer van de week: Coolblue en FNG

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Coolblue en FNG.

Winnaar: Coolblue

"2021. Wat. Een. Jaar." Zo trapt ceo en 'beginbaas' Pieter Zwart, in de stijl die we van hem kennen, de terugblik op het afgelopen jaar af. Coolblue zag de omzet opnieuw stijgen tot recordhoogte. Werd in 2020 de 2 miljard aangetikt, dit keer ging het om 2,3 miljard euro. Het elektronicabedrijf groeide afgelopen jaar flink in Duitsland, waar het de bezorgdiensten in Noordrijn-Westfalen uitbreidde. Ook kwam er een winkel in Düsseldorf. Dit jaar volgt een tweede, in Essen. Zwart mikt vol op de oosterburen, waar hij in 2025 op een omzet van 1 miljard hoopt uit te komen....

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Coolblue en FNG.

Winnaar: Coolblue

"2021. Wat. Een. Jaar." Zo trapt ceo en 'beginbaas' Pieter Zwart, in de stijl die we van hem kennen, de terugblik op het afgelopen jaar af. Coolblue zag de omzet opnieuw stijgen tot recordhoogte. Werd in 2020 de 2 miljard aangetikt, dit keer ging het om 2,3 miljard euro. Het elektronicabedrijf groeide afgelopen jaar flink in Duitsland, waar het de bezorgdiensten in Noordrijn-Westfalen uitbreidde. Ook kwam er een winkel in Düsseldorf. Dit jaar volgt een tweede, in Essen. Zwart mikt vol op de oosterburen, waar hij in 2025 op een omzet van 1 miljard hoopt uit te komen. Verder opende Coolblue meer winkels in Nederland en België, en stapte het in de energiemarkt. Smetje: de beursgang werd afgeblazen. Maar Coolblue slaagt er dus ook met eigen middelen in om flink te groeien.

Verliezer: FNG

Niet voor het eerst is FNG de verliezer van de week. Wellicht wel voor het laatst. Het einde van het Vlaamse modebedrijf is nabij: FNG vraagt het faillissement aan. Een verkoop of een beursgang van de Zweedse webwinkel Ellos zal niet genoeg geld opleveren om de schuldeisers te kunnen betalen. FNG verwijst naar de 'wereldwijde terugval van de waardering van de e-commercesector'. Ellos is nog het enige bedrijf van FNG, dat sinds 2005 keten na keten overnam en zo een schuldenberg van vele honderden miljoenen euro's opbouwde. In de zomer van 2020 viel het doek voor de winkelactiviteiten in België (o.a. Brantano) en Nederland (o.a. Miss Etam en Steps). Tegen het oprichterstrio, en ook FNG zelf, loopt een gerechtelijk onderzoek naar fraude.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!