'Miljarden nodig voor energiezuinigere winkels'

Er valt nog veel te winnen om het Nederlandse winkelvastgoed energiezuiniger te maken. Besparingen tot vijftig procent zijn ‘goed haalbaar’, concludeert Dutch Green Building Council (DGBC) in zijn nieuwe Routekaart Retail.

In de routekaart wordt een pakket maatregelen geschetst voor de korte en lange termijn om winkels energiezuiniger te maken. De totale investeringskosten komen daarbij uit op gemiddeld 180 euro per vierkante meter, ofwel 7,5 miljard euro voor alle winkels in Nederland. Er zijn wel grote verschillen afhankelijk van de staat van een pand; de bandbreedte voor de kosten is 70 tot 240 euro per vierkante meter.

Er zijn nog veel basismaatregelen die kunnen worden genomen. Zo heeft nog bijna zeventig procent van alle winkelruimte geen energielabel. Ook goede isolatie, dubbel glas en het gasloos maken van panden zijn speerpunten.

Retailers ervaren nu nog geen druk om hun winkel te vergroenen, stelt manager Martin Mooij van DGBC. “De consument heeft vooral oog voor de duurzaamheid van het product en niet voor het winkelpand. Ook staat verduurzaming nog niet hoog genoeg op de agenda staat bij alle eigenaren van winkelvastgoed.”

Reacties 1


Machiel R. 9 mrt, 20:09

Veel winkelvastgoed eigenaren doen niet eens aan preventief onderhoud, laat staan aan energie besparende maatregelen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!