Online uitgaven groeien met 16 procent

Coronamaatregelen zorgden het afgelopen jaar opnieuw voor meer onlinebestedingen. Nederlanders gaven online zestien procent meer uit aan diensten en producten. 

Dat blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor, een onderzoek dat is uitgevoerd door GfK in opdracht van Thuiswinkel.org en Retail Insiders. De coronamaatregelen waren vorig jaar opnieuw de grootste aanjagers voor groei in onlinebestedingen, met name de sluiting van niet-essentiële winkels in het eerste en vierde kwartaal van 2021.

Het totale bedrag dat een consument online besteedt is vorig jaar ook toegenomen met vijftien procent: van 1900 naar 2180 euro. “Consumenten raken er dus aan gewend om steeds meer geld online uit te geven. We verwachten dat consumenten dit jaar online blijven kopen, maar de groei weer de vorm aanneemt van voor de coronapandemie”, zegt Thuiswinkel-directeur Marlene ten Ham. 

De groei in de verkoop van producten en diensten wisselen elkaar af. Zo maakte de verkoop van producten online in het eerste kwartaal een grote vlucht (+43 procent), wat in de maanden erna afvlakte. De run op diensten liet een omgekeerd beeld zien: 2021 begon met rode cijfers en ontwikkelde zich – mede dankzij versoepelingen rond reisbeperkingen – in positieve cijfers. In het vierde kwartaal lieten diensten een groei van 63 procent zien.  

Reacties 1


John Eeves 15 mrt, 11:09

Lijkt allemaal leuk, maar veel webshops hebben ingeleverd, vergeet niet dat het aantal webshops in deze periode met 20185 gegroeid is, maar liefst 35%.
Het is een verdringingsmarkt met steeds hoger wordende marketingskosten, heel moeilijk om geld te verdienen.
Dit blijkt ook wel uit het feit dat het gros van de webwinkels nog steeds verlieslatend is.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!