Hoe zorg je dat je als sollicitant succesvol bent?

Als recruiter en sollicitatietrainer heb ik inmiddels een neusje ontwikkeld om succesvolle sollicitanten eruit te pikken. Let wel, een succesvolle sollicitant is wat anders dan de beste persoon voor de baan. Degene die het beste geschikt is voor de baan is niet altijd de beste sollicitant en visa versa. Maar de beste sollicitant is wel degene die aangenomen wordt. 

Dit biedt kansen. Je moet uiteraard wel geschikt zijn voor de baan, maar de realiteit is dat op elke vacature meerdere geschikte kandidaten reageren. En je hoeft dus niet de beste te zijn om aangenomen te worden. Je moet alleen het beste solliciteren en dat kan je leren.

Roept dit weerstand bij je op? Vind jij dit onzin en zou het volgens jou altijd om de inhoud moeten gaan en niet om de vorm? Dan heb ik slecht nieuws voor je. Dan val je in de categorie sollicitanten die het relatief slecht doen. Mensen met deze instelling blijven naar solliciteren kijken als: ‘what you see is what you get’. Dit ben ik, ‘take it or leave it’. 

Dit werkt niet. Niet vanuit onwil overigens. Zo’n selectiecommissie wil namelijk ook gewoon de beste kandidaat voor de baan. Alleen hebben ze geen flauw idee wie jij bent. Dus tenzij jij jezelf goed weet te laten zien, kunnen ze ook nooit een beeld vormen.

En dat is precies wat de beste sollicitant wel snapt. Die begrijpt dat om als beste uit de procedure te komen hij of zij zich moet verplaatsen in de ander. Wat wil de selectiecommissie weten? Hoe kan ik hen helpen met het maken van hun beslissing? Hoe zorg ik dat ik mijzelf zo goed mogelijk presenteer? Sollicitanten die deze vragen stellen, hebben meer kans van slagen.

Dit heeft dus niks te maken met of iemand er leuk uitziet of niet, of dat iemand een gladde babbel heeft. Dit heeft te maken met een resultaatgerichte instelling en bijbehorende voorbereiding. En dit geldt voor het gehele proces; van cv tot het sollicitatiegesprek. Ik kom dagelijks cv’s tegen van mensen die onbewust de plank volledig misslaan. Het mist cruciale informatie, informatie die de andere kant nodig heeft om een goed beeld te vormen.

Tot zover mijn betoog, nu naar een mogelijke oplossing. Als ik hier je aandacht nog steeds heb dan is de kans groot dat jij wel graag de beste sollicitant wil worden. Om dit te worden heb je simpelweg een goede voorbereiding nodig en iemand met verstand van zaken die je antwoord geeft op de vragen wat een selectiecommissie graag ziet. 

Laat ik nou een mooie kans voor je hebben. En nee, dit is geen commercieel addertje dat ineens uit het gras springt. Dit kost je namelijk niks, maar is wel een complete online sollicitatietraining inclusief feedback en coaching. Via Winc Academy en 21 Jobs kan je dit nu tijdelijk gratis volgen omdat het gesubsidieerd wordt door de overheid. Er is ruimte voor 90 deelnemers per maand. Belangrijkste voorwaarde is dat je nu minimaal 12 uur per week werkzaam bent. Via deze link vind je meer informatie en kan je je inschrijven.


 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!