Arbeidsinspectie: van flitsbedrijven mag en moet veel meer worden verwacht

Arbeidsinspectie: van flitsbedrijven mag en moet veel meer worden verwacht

De Arbeidsinspectie constateert dat flitsbedrijven lang niet altijd voldoen aan arbeidswetten en -regels. De bedrijven moeten meer doen om arbeidsomstandigheden te verbeteren en schijnzelfstandigheid te voorkomen.

De Arbeidsinspectie bezocht veertien flitsbedrijven in Nederland voor de ‘Themarapportage maaltijd- en flitsbezorging’. Op basis daarvan stelt de inspectie dat de arbeidsomstandigheden bij flitsbedrijven vaak ondermaats zijn. De flitsbedrijven houden zich daarnaast te weinig aan (arbeids)wetten die zijn bedoeld om schijnzelfstandigheid en te hoge werkdruk te voorkomen. 

De dark stores in de binnensteden zijn vaak arbo-technisch ongeschikt als magazijn, waardoor bezorgers meer risico lopen te vallen of fysiek zwaar belast te worden. Ook ervaren flitsbezorgers vaak een hoge werkdruk doordat boodschappen binnen een kort tijdsbestek moeten worden bezorgd. ‘Riders’ lopen tijdens het bezorgen risico op aanrijdingen, agressie en geweld; bepakte rugzakken zorgen voor fysiek zwaar werk. 

De flitsbedrijven voldoen volgens het rapport niet aan arbo-wetten en -regels. Zo zijn leidinggevenden niet op de hoogte van verplichte werktijden en pauzes. Buitenlandse bezorgers zijn lang niet altijd in het bezit van de juiste werkvergunningen. “Dat leidt tot risico's op misstanden als illegale tewerkstelling en zwart werk”, aldus het rapport. Tot slot constateert de arbeidsinspectie dat sommige flitsbedrijven zzp’ers inhuren via uitzendbureaus. Dat baart de inspectie zorgen: bij deze bedrijven zou sprake kunnen zijn van schijnzelfstandigheid. “Van deze bedrijven mag en moet veel meer worden verwacht.”

Flink verklaart tegenover de NOS te werken met een cao, Getir herkent zich niet in de bevindingen van het rapport.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!