Schoenenheffing: financiële dreun

De Europese antidumpingheffing voor schoenen uit China en Vietnam, leidt tot een financiële strop voor Nederland. De EU-maatregel zorgt voor een verlies van 295 miljoen euro per jaar bij importeurs en consumenten. Volgens een berekening van het ministerie van Economische Zaken betekent dat voor Nederland een welvaartsverlies van 27 miljoen euro netto per jaar.

Minister Brinkhorst van economische zaken verwacht dat de antidumpingheffing de eerste maanden wordt opgevangen door de schoenenimporteurs. Prijzen zijn immers contractueel vastgelegd. Later zal een deel van de heffing hoogstwaarschijnlijk worden doorberekend aan de consument. Dit zal leiden tot een daling van de schoenenverkoop en hierbij worden de vooral de minder daadkrachtige gezinnen getroffen.

Nederland heeft zich altijd verzet tegen het instellen van de antidumpingheffing. De Europese commissie oordeelde echter anders maar kwam tegenstanders tegemoet. Sport- en kinderenschoenen werden bijvoorbeeld uitgezonderd. “Ondanks deze tegemoetkomingen bleek dat de commissie bij de afweging van het gemeenschapsbelang onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van importeurs, retailers en consumenten in de EU” oordeelt minister Brinkhorst.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!