Winnaar/verliezer van de week: Rohlik en Zapp

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Rohlik en Zapp.

Winnaar: Rohlik

Rohlik, de Tsjechische Picnic, heeft in een nieuwe financieringsronde 220 miljoen euro binnengesleept. De in 2014 opgerichte websuper haalde in totaal al 500 miljoen euro op. De nieuwste financieringsronde werd geleid door de Belgische investeerder Sofina. Ook bestaande investeerders zoals Index Ventures en oprichter Tomáš Čupr trokken de portemonnee. Rohlik wil het geld gebruiken voor onder meer automatisering van fulfilmentcentra en verdere uitbreiding in bestaande landen. Het is onder verschillende namen actief in grote Europese steden. Als Rohlik in Praag, als Kifli in...

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Rohlik en Zapp.

Winnaar: Rohlik

Rohlik, de Tsjechische Picnic, heeft in een nieuwe financieringsronde 220 miljoen euro binnengesleept. De in 2014 opgerichte websuper haalde in totaal al 500 miljoen euro op. De nieuwste financieringsronde werd geleid door de Belgische investeerder Sofina. Ook bestaande investeerders zoals Index Ventures en oprichter Tomáš Čupr trokken de portemonnee. Rohlik wil het geld gebruiken voor onder meer automatisering van fulfilmentcentra en verdere uitbreiding in bestaande landen. Het is onder verschillende namen actief in grote Europese steden. Als Rohlik in Praag, als Kifli in Boedapest, als Gurkerl in Wenen en als Knuspr in München en Frankfurt. Binnenkort volgen Hamburg, Milaan, Boekarest en Madrid. In de laatste drie steden wordt het actief als Sezamo.

Verliezer: Zapp

Een jaar na de entree in Nederland maakt het Britse Zapp zich alweer op voor een vertrek. Aanleiding: de gedwongen sluiting van twee van de vijf darkstores in Amsterdam en 'aanhoudende onzekerheid over de regelgeving' in Nederland. De flitsbezorger zegt in overleg te zijn met vakbonden en werknemers. Volgende maand verwacht het bedrijf definitief een beslissing te nemen. In een intern bericht voor medewerkers, in handen van diverse media, is het bedrijf stelliger. Het zegt 'na alle andere opties te hebben onderzocht'  weinig andere mogelijkheden te zien. Zapp is actief in Amsterdam en Rotterdam, als enige 24 uur per dag. De stap naar Nederland werd mede mogelijk gemaakt door investeerder en influencer Bas Smit.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!