'Problemen retail stapelen zich op, meer faillissementen in aantocht'

'Problemen retail stapelen zich op, meer faillissementen in aantocht'

Door de groeiende economische onzekerheden zien de komende maanden er voor de winkelbranche zorgelijk uit. Dat blijkt uit een analyse van ABN Amro.

De problemen voor de retailsector stapelen zich op, zegt de bank. Een dalende koopkracht, gestegen inkoopkosten en toenemende rentetarieven vormen een rem op de sector die nu al gebukt gaat onder een hoge belastingschuld. Het aantal faillissementen is nog laag, maar zal in de loop van dit en volgend jaar toenemen. Het aantal bedrijfsopheffingen schiet de laatste maanden al omhoog.

Hoewel de bestedingen van consumenten in veel winkels nog toenemen, ziet ABN Amro de eerste tekenen van een kentering. Zo was de groei in juni minder groot dan in diezelfde maand vorig jaar. Doe-het-zelfzaken zien als enige branche al een omzetdaling. Verder ziet de bank een terugval in de verkopen door groothandels in kleding en van elektronica. Die zijn mogelijk een voorbode voor de verwachte daling in de consumentenvraag.

Een extra punt van zorg is dat vanaf 1 oktober de belastingschuld in zeven jaar moet worden afbetaald. Dat kan de financiële ruimte van retailers verder onder druk zetten.


 

Reacties 5


V Kees 17 jul, 16:41

Banken jagen de ondernemers aan de bedelstaf. Eerst een Coronaregeling voorstellen, o zo ruimhartig en dan naar bijzonder beheer jagen zodat ze nog meer kunnen stelen.
En waar blijft die you never walk alone Rabonbank nu in de stikstofproblematiek ? Eerst miljarden verdienen aan de boeren en nu als enige reactie dat zij niets gaan kwijtschelden. Mislijkmakend.


Ed de Bever 16 jul, 00:01

De problemen in de retail zullen zeker in het najaar toe gaan nemen is de algemene verwachting als je veel ondernemers spreekt.
Het is alleen jammer dat onze regering dit niet inziet en zich alleen druk maakt over stikstof en hoe zij nog meer om zeep kunnen helpen dan dat ze de laatste tijd al gedaan hebben.
Wat gaat de bank betekenen? Deze tak van sport heeft de laatste jaren veel respect verloren door hun eigen graaicultuur en met arrogantie om dan ook nog naar de ondernemers te wijzen...BAH
Wanneer wordt ondernemend Nederland echt wakker en wat gaan we er als ondernemers aan veranderen?


H.J.E. Resink 15 jul, 14:15

Banken zorg dat je er ver weg van blijft


Machiel R. 15 jul, 13:29

Vergelijken met de groei van vorig jaar juni is natuurlijk ook apels met peren vergelijken. Ben ik nou zo slim of zijn ze bij ABNAMRO .......


Guy Hofland 15 jul, 12:33

Zal wel per branche verschillen maar volgens mij gaat het in de modebranche helemaal zo slecht nog niet. Er zijn ook nauwelijks faillissementen. Een beetje overdreven allemaal!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!