Retailers in winkelcentra moeten forse huurverhoging slikken

Retailers in winkelcentra moeten forse huurverhoging slikken

Retailers in de winkelcentra van Wereldhave moeten dit jaar rekening houden met fors hogere huren. Die stijgen 'gewoon' mee met de inflatie, die nu zo'n negen procent bedraagt.

"Dat is nou eenmaal wat in het contract staat", zegt topman Matthijs Storm tegen RetailTrends. "We hebben ook heel veel jaren met nul procent inflatie gehad. Toen hebben we ook niet gebeld of het plus twee mocht worden. Waarschijnlijk zal de inflatie volgend jaar weer een stuk lager zijn. Ik zie nu geen reden om iets aan te passen." 

Storm erkent dat de inflatie nu fors is. "Maar het is wat het is. Als je businessmodel al onder druk komt te staan bij negen procent indexatie, dan kun je je afvragen of je niet beter iets anders kunt gaan doen." Uitzonderingen zijn niet mogelijk? "Nee, natuurlijk niet! Dat zou ik ook niet eerlijk vinden."

Tijdens de coronaperiode konden huurders wel op kortingen rekenen. "We hebben ons toen heel coulant opgesteld. De omzet ging van honderd procent naar nul. Daar kan niemand zijn business op inrichten. Dan moet je elkaar helpen. Toen de winkels dicht waren, hebben we de helft van de huur kwijtgescholden." 

Bezoekersaantallen
Inmiddels liggen de bezoekersaantallen in de elf Nederlandse centra van Wereldhave weer op het niveau van 2019, het jaar voor de coronacrisis. Uitschieter is het Arnhemse Presikhaaf, het eerste winkelcentrum dat is omgebouwd naar full service center. Daar kunnen bezoekers ook onder meer terecht voor horeca, zorg, entertainment en een sportschool.

Vergeleken met de eerste zes maanden van 2019 trok Presikhaaf 18 procent meer bezoekers. "Daar komen ongeveer 100.000 mensen per week. Dat is niet heel veel minder dan Mall of the Netherlands."

Dit jaar wordt de ombouw van nog eens drie winkelcentra afgerond. In Nederland gaat het om City-Center in Tilburg en Sterrenburg in Dordrecht. In België betreft het Ring Kortrijk. Volgend jaar volgen er nog drie of vier, waaronder Kronenburg in Arnhem.

Reacties 10


Gerrit Verdoes 22 jul, 17:37

Succes met de leegstand mathijs!


Presikhaaf Winkelier 22 jul, 22:09

Ik heb zelf een winkel op Winkelcentrum Presikhaaf. Volgens geruchten zijn er nu al minimaal 3 winkeliers die tegen het einde van dit jaar de huur gaan opzeggen. Waarvan 1 met een nogal grote winkel. Dat bezoekersaantal wordt overigens gemeten op een nogal omstreden wijze, de aantallen die Wereldhave noemt zijn eigenlijk alleen van toepassing op de supermarkten. Full Service Centre klinkt ook heel mooi. Maar de winkelpanden die door de hoge huur niet op te vullen worden dan gevuld door bijvoorbeeld een tandartsenpraktijk die de helft minder huur hoeft te betalen dan de supermarkt. Ik heb veel kleine winkeliers gesproken op Presikhaaf. De meeste hebben niet meer gekregen dan 1 maand een korting van 30% op de huur. Wereldhave is goed in mooie PR praatjes. Maar praatjes... (vraag maar aan die tandarts).


Piet Boerman 22 jul, 22:47

Met een inflatie van 10% gaat dit inhouden dat de gemiddelde ondernemer een maand extra huur moet gaan betalen, terwijl daar daar geen extra maand aan omzet tegenover staat.
Dit gaat volgend jaar de prijzen doen stijgen waardoor we vervolgens nog niet van de inflatie af zijn.


Maarten Vthart 23 jul, 16:01

Jaja, de dames en heren verhuurders denken wel weer een nieuw slachtoffer te kunnen vinden. Het liefst een of ander buitenlands concern die door belastingdeals toch al voordeel hebben. Dat daarna klanten gaan klagen dat overal dezelfde winkels zitten is een probleem voor later. En als alles helemaal naar de kl*te gaat dan kloppen de verhuurders aan bij de gemeente. Verhuurders..ik denk dat bijna iedere winkelier er we een boek over kan schrijven.


Herman Ruyter 25 jul, 11:19

Deze meneer is een schoolvoorbeeld van kop in het zand steken , zoals iemand al schreef " veel succes met de leegstand en verloedering . Huur zelf al 21 jaar tegen forse huren en ieder jaar is er met 1 a 2 procent geindexeerd . Dus het is geen eenmalige indexatie maar een proces van jaren en uiteindelijk : boem !


John Eeves 25 jul, 11:46

Van welke planeet komt deze man?


Eddie Reinders 25 jul, 17:50

Jammer dat de lading van Wereldhave niet inziet dat Win-Win met ondernemers meer oplevert.
Dit komt dan als een boemerang terug naar Wereldhave. Veel te hoge huren die niet meer opgebracht kunnen worden door de gemiddelde ondernemer. Alleen de opmerking al: als ze die 9% niet op kunnen brengen kunnen ze beter wat anders doen. Wat denkt de leiding van Wereldhave dat een winkelier onder aan de streep overhoudt ???? Winkel dicht, veel leed, lege winkelpanden en Wereldhave zal minder waard worden. Zijn ze daar dan op uit ? Alleen maar dollar tekens in hun ogen en geen win-win. Onbegrijpelijk !!!


Johan Biesma 25 jul, 21:13

Directie WH en aandeelhouders roep deze man tot orde.
Geen empathie, geen realiteitszin en onjuiste informatie.
Er is een huurders enquête geweest met als uitslag grootste opmerkingen richting WH:
Arrogantie, communicatie, vertrouwen, samen.
Als dit dan je werkwijze is dan zet je als verhuurder jezelf op een grote achterstand.
We hebben elkaar hard nodig en dat is niet op deze wijze.
Ga communiceren met je huurders dan bereik je meer en beter.


Jeroen Boelhouwer 26 jul, 14:53

Waar komt deze man vandaan, van welke planeet? Hij is duidelijk niet op de hoogte van wat het gemiddelde rendement is van een winkel. Met zijn opmerking over die negen procent indexatie!


René Mulders 27 jul, 00:04

Vergeet niet dat naast de huur ook nog eens promotie- (bijdrage door huurders waarvan de besteding grotendeels door verhuurder wordt bepaald) als ook servicekosten in rekening worden gebracht. Het niveau van de servicekosten is de afgelopen jaren meer dan bovengemiddeld gestegen. Houd mijn hart vast.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!