'Shein buit fabrieksarbeiders in China uit'

'Shein buit fabrieksarbeiders in China uit'

E-commercegigant Shein buit medewerkers uit in Chinese textielfabrieken. Uit een undercover-reportage van het Britse Channel 4 blijkt dat de medewerkers te lange dagen werken en bij een fout direct worden gekort op hun loon.  

De Britse zender Channel 4 zendt maandag een rapportage uit waarbij journalisten undercover gaan in een Chinese textielfabriek van Shein. Uit die uitzending komt naar voren dat fabrieksarbeiders dagen maken van achttien uur en dat ze in het weekend geen vrij hebben.

Ook worden zij direct met twee derde gekort op hun salaris – omgerekend zo'n 572 euro per maand - wanneer ze een fout maken. In de fabrieken moeten minimaal vijfhonderd kledingstukken per dag worden geproduceerd, waar de medewerkers vier cent per kledingstuk voor ontvangen. Eén dag per maand hoeven de medewerkers niet te werken. 

De uitbuiting waar de e-commercegigant zich schuldig aan maakt, is in strijd met de richtlijnen die Shein zelf heeft opgesteld. Ook zijn de omstandigheden in strijd met de Chinese arbeidswet. "Shein en bijvoorbeeld ook Alibaba verwijzen naar een eigen gedragscode, maar in de praktijk zijn de arbeidsomstandigheden vaak heel erg slecht", aldus de Zwitserse belangenorganisatie Public Eye tegenover de NOS.

"Dit zijn bedrijven die niet samenwerken met in de industrie bekende partijen die fabrieken controleren. Dan krijg je zulke uitwassen."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!