Hoe een VPN je kan beschermen tegen phishing

Nog steeds zijn er elke dag veel mensen die vallen voor een e-mail die zogenaamd is verstuurd door hun bank, creditcardverstrekker of een overheidsinstelling. Ze worden verleid om hun gegevens te delen en dat kan in sommige gevallen leiden tot verliezen van wel duizenden euro’s. Dit fenomeen staat beter bekend als phishing en is de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. In dit artikel kun je lezen hoe je een VPN kunt gebruiken om jezelf hiertegen te beschermen.

Wat is een VPN verbinding?
Om goed te kunnen uitleggen hoe een VPN je tegen phishing kan beschermen, is het belangrijk om eerst de vraag ‘Wat is VPN verbinding?’ te beantwoorden. De afkorting staat voor Virtual Private Network en je kunt het gebruiken om je dataverkeer te beveiligen. Dit gebeurt door alle gegevens die je verstuurd te versleutelen, waardoor ze alleen zichtbaar zijn voor jezelf en voor de ontvanger. Stel bijvoorbeeld dat je online bij je bank wil inloggen, dan heb jij zelf de sleutel tot je inloggegevens en de bank ook. Mocht een hacker dit proces verstoren, dan zal hij zonder sleutel alleen maar onleesbare gegevens te zien krijgen. 

Wat is phishing?
Het relatief nieuwe begrip phishing is afgeleid van het woord ‘vissen’, want het betekent zo veel als dat cybercriminelen vissen naar je adres-, betaal- of inloggegevens. Ze proberen je dit te ontfutselen zodat ze bijvoorbeeld kunnen inbreken op je bankrekening en een grote som geld naar zichzelf kunnen overmaken. Het proces verloopt nagenoeg altijd digitaal, zo krijg je bijvoorbeeld een e-mail of een Whatsapp bericht waarin je op een link moet klikken of op een andere manier je gegevens moet invullen.

In deze mails en Whatsapp berichten word je altijd heel persoonlijk benaderd. De hackers willen je namelijk zo goed mogelijk verleiden om je gegevens achter te laten en daarom word je altijd persoonlijk aangesproken. Zo staan er in de mail vaak persoonlijke gegevens zoals je naam of adres. Hiermee hopen ze jouw vertrouwen te winnen. 

Criminelen vinden deze informatie via sociale media zoals Facebook en Instagram, maar ook door dataverkeer te onderscheppen. Jij denkt dan bijvoorbeeld dat je je informatie rechtstreeks naar een webwinkel stuurt, maar stiekem leest er iemand mee.

Jezelf tegen phishing beschermen met behulp van een VPN
Door een VPN te gebruiken, zorg je ervoor dat jouw gegevens alleen te lezen zijn door jezelf en degene naar wie je ze wil sturen. Er kan dan niemand meekijken, waardoor jouw gegevens volledig veilig en anoniem blijven. Voor hackers wordt het zo heel erg moeilijk om te achterhalen wie je bent. De kans is groot dat zij een makkelijker slachtoffer zullen zoeken, namelijk iemand die geen VPN gebruikt. 

Tot slot
Hackers worden steeds beter in phishing. Vroeger kon je heel gemakkelijk herkennen dat een mail niet echt bij je bank vandaan kwam, maar tegenwoordig kunnen ze zo veel gegevens van je vinden, dat het net echt lijkt. Je doet er dus verstandig aan om altijd een VPN te gebruiken als je online bent, zo zorg je ervoor dat je gegevens alleen worden gezien door degene voor wie ze bedoeld zijn.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!