De stikstofplannen van het kabinet betekenden de start van een onrustige zomer, die ook de supermarktbranche raakte. Een terugblik op retailjaar 2022. 


De handpalmen van Christianne van der Wal en Henk Staghouwer moeten klam geweest zijn, die vrijdagmiddag. Op 10 juni 2022, zo rond de tijd waarop elders de vrijmibo begint, staat er nog een lastig punt op hun to do-list. 


De ministers presenteren een analyse waaruit blijkt in welke gebieden van Nederland de stikstofuitstoot het meest moet dalen. Deze regionale stikstofanalyse wordt de basis van het beleid voor de komende jaren. 


De inzet is hoog. Hun opdracht is om de stikstofuitstoot in ons land in 2030 te halveren. De boodschap is dan ook keihard: de emissie moet niet met vijftig procent, maar in bepaalde gebieden met meer dan zeventig procent terug, en een aantal boeren zal moeten stoppen.
 

Blokkades bij distributiecentra

De presentatie van die middag luidt een onrustige zomer in. Diezelfde avond protesteren boeren tegen de plannen bij de woning van minister Van der Wal. In de weken daarna breiden de protestacties zich...