Supermarkten reageren op stikstofrapport: 'We werken al samen met boeren’ 

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft woensdag het kabinet geadviseerd dat supermarktketens duidelijke afspraken moeten maken met boeren, die hen moeten stimuleren te verduurzamen. Belangenorganisatie CBL zegt in een reactie dat supermarktketens hier vaak al aan voldoen. 

Remkes stelt dat het nodig is voor boeren en tuinders om met supermarktketens lange termijnafspraken te maken, onder meer over de prijs en afname van voedingsmiddelen. Het CBL stelt dat supermarkten al langer werken aan verschillende duurzaamheidsinitiatieven, en de branche er niet voor terugdeinst om er samen met de boeren naar te kijken hoe de stikstofdoelen kunnen worden gerealiseerd. 

Het CBL benadrukt dat een groot deel van de boeren en tuinders voor de exportmarkt produceren. Anderzijds kiest de supermarktbranche nu al steeds vaker voor een langdurige en intensieve samenwerking met boeren die voor de Nederlandse markt produceren. “Dat is positief voor beide partijen: boeren krijgen de langetermijnzekerheid en een eerlijke vergoeding; supermarkten hebben de garantie dat er mooie producten in het schap liggen.”

Verder adviseert Remkes dat er een sterk sturende rol nodig is vanuit de overheid om ‘in de ruimtelijke ordening van productie’. Het CBL zegt hieraan mee te willen werken, maar: “Hoe dit precies vorm zou moeten krijgen, moet met alle ketenpartijen van boeren en tuinders, verwerkers en afnemers besproken worden.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!