'Huurstijging winkels hoogste in jaren'

'Huurstijging winkels hoogste in jaren'

De huurprijzen van winkels zijn vorig jaar gemiddeld met 9 procent verhoogd. Dat blijkt uit de jaarlijkse winkelhuurprijsmonitor van Stec Groep.

De huurstijging van 2022 is de grootste sinds 2015. In de Randstad gingen de huren het hardst omhoog, tot 11 procent. In provincies als Groningen, Drenthe en Zeeland blijven de stijgingen beperkt tot 5 à 7 procent. Buiten de Randstad zijn vaker lokale vastgoedpartijen actief en zij voeren gemiddeld genomen een gematigder huurprijsbeleid. Ook de uiteenlopende en relatief hoge leegstandcijfers in deze gebieden spelen mee bij dit verschil.

Jarenlang daalden de huren juist, tot wel 30 procent in middelgrote stadscentra. Tijdens corona werden winkelhuurprijzen versneld afgewaardeerd, vooral in de grote steden.

De winkelmarkt staat volgens Stec Groep op een kantelpunt. Door het verslechterende economisch klimaat en hogere prijzen loopt de consumptie terug. Daardoor kan de leegstand enigszins toenemen, al verwacht het bureau niet dat die de komende jaren landelijk boven de 7 procent zal komen.

Structureel verwacht Stec Groep dat de grootste krimp in de fysieke winkelmarkt voorbij is. In het afgelopen decennium verdwenen in centrumgebieden ruim een vijfde van de winkels. De grootste consolidatieslag heeft daarmee plaatsgevonden. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!