Mobiel betalen net zo populair als contant afrekenen

Mobiel betalen net zo populair als contant afrekenen

Nederlandse consumenten betaalden vorig jaar meer mobiel. Een op de vijf betalingen gaat inmiddels via een telefoon of smartwatch en dat is net zo veel als met contant geld, blijkt uit onderzoek van de Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland.

Van alle betalingen aan de toonbank in 2022 ging 21 procent via een mobiele telefoon, smartwatch of fitnesstracker. Dat is 7 procent meer dan in 2021. Bijna de helft van de aankopen gebeurt contactloos met de pinpas.

Contant betalen wordt vooral gedaan door scholieren, 65-plussers en mensen die moeilijker rondkomen. Daarmee zeggen ze meer grip op hun uitgaven te houden. Het aantal contante betalingen ligt al drie jaar stabiel rond de 20 procent.  

Opvallend is dat de groep mensen die met contant geld betaalt veel groter is dan de groep die mobiel afrekent. Dat wil zeggen dat de mensen die met hun mobiele telefoon of smartwatch afrekenen, ook vaker betalen. 

In totaal deden Nederlanders in 2022 zo’n 6,6 miljard aankopen aan de kassa. Er werd voor ruim 165 miljard euro aan aankopen gedaan, 14 procent meer dan een jaar eerder. 
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!