ABN Amro verwacht lichte krimp retailsector

ABN Amro verwacht lichte krimp retailsector

Mede door de sterk stijgende loonkosten laat de detailhandel dit jaar een krimp van 0,5 procent zien. Dat blijkt uit de recentste prognose van de sectoreconomen van ABN Amro.

Vorig jaar stegen de cao-lonen voor alle sectoren gemiddeld met 3,2 procent, de grootste stijging sinds 2008. Dit jaar bedraagt de loongroei waarschijnlijk 5,3 procent, verwacht ABN Amro. Onder meer door de snelle stijging van het minimumloon (10,15 procent in januari en 3,13 procent per 1 juli) nemen de totale loonkosten sterker toe. ABN Amro gaat uit van een toename van zo'n 17 miljard euro voor het gehele bedrijfsleven.

ABN Amro verwacht voor de retailsector afnemende volumes in zowel food als non-food. Door de gestegen prijzen neemt de omzet van de meeste branches nog wel toe.

Consumenten bezuinigen bij afnemende koopkracht het eerst op niet-essentiële goederen, zoals meubels. Retailers die zich op luxemerken richten binnen bijvoorbeeld meubels of kleding merken daar volgens ABN Amro minder van dan collega's die dat niet doen. Huishoudens met een hoger inkomen voelen de inflatie minder, omdat voeding en energie een kleiner deel van de portemonnee uitmaken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!