Arbeidsinspectie: 'Veel overtredingen bij maaltijd- en flitsbezorgers'

Arbeidsinspectie: 'Veel overtredingen bij maaltijd- en flitsbezorgers'

Uit een grote steekproef die de Arbeidsinspectie heeft gedaan blijkt dat maaltijd- en flitsbezorgers geregeld te jong zijn, onvoldoende betaald krijgen en onder onveilige omstandigheden werken. In 13 steden werden 350 maaltijdbezorgers en bedrijven in de maaltijd- en flitsbezorging gecontroleerd. Tientallen overtredingen werden geconstateerd. 

In meer dan 20 gevallen waren de bezorgers jonger dan 16 jaar. De jongste bezorger is 13. De werkzaamheden van de minderjarige bezorgers werden direct gestaakt op last van de Arbeidsinspectie. Sinds 2020 is het verboden minderjarige maaltijdbezorgers in dienst te hebben, mede door de vele verkeersongevallen. 

In 3 gevallen werkten bezorgers te vaak en te lang naast schooltijd. De Inspectie vond ook 21 bezorgers die geen vergunning hadden om in Nederland te werken. Bij 11 werd er contant of te weinig betaald. 

Ook constateerden de inspecteurs dat de veiligheid niet altijd op orde is. Zware artikelen staan vaak op hoogte, die eenvoudig op medewerkers kunnen vallen. De paden zijn soms te smal, nooduitgangen zijn regelmatig geblokkeerd en werknemers zijn vaak niet goed op de hoogte hoe ze in noodsituaties moeten handlen. De ondernemingen krijgen hiervoor een waarschuwing van de Arbeidsinspectie.

De steekproef werd in samenwerking met de gemeentes gedaan, met ondersteuning van de (vreemdelingen)politie. Agenten en handhavers gaven boetes voor rijden door rood licht, fietsen over de stoep en het niet (juist) dragen van een helm. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!