Klacht tegen Primark om greenwashing

Klacht tegen Primark om greenwashing

De Nederlandse tak van Primark heeft een klacht aan de broek vanwege greenwashing. De kledingketen zou zich in reclame-uitingen duurzamer voordoen dan deze in werkelijkheid is.

De klacht bij de Reclame Code Commisie (RCC) werd ingediend door Sara Dubbelman, modejournalist en activist en oprichter van het platform When Sara Smiles. Volgens Dubbelman heeft de commissie de klacht in behandeling genomen en is Primark op de hoogte gesteld. 

Het viel Dubbelman op dat Primark uitingen gebruikt met daarop teksten waarmee de keten beweert duurzaam te zijn. Denk aan billboards met foto’s van lachende kledingmakers met daarbij teksten als ‘opleidingen voor gelijkheid’ en ‘kansen voor iedereen’. Onderaan de poster is in kleine letters te lezen dat Primark dit tegen 2030 wil aanpakken. 

Volgens de commissie kan het benadrukken van kleine duurzaamheidsvoordelen als het product een negatieve impact heeft op mens, dier en milieu, misleidend zijn. Ook moet de claim uit de uiting zelf blijken. "Disclaimers in slecht leesbare kleine lettertjes volstaan niet, zeker niet als de disclaimer tegenstrijdig is met de uiting zelf”, aldus advocaat Laura van Gijn van De Roos Advocaten die Dubbelman bijstaat.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!