Takko Fashion bereidt zich onder nieuwe eigenaren voor op beursgang

Takko Fashion bereidt zich onder nieuwe eigenaren voor op beursgang

Takko is volgens ceo Tjeerd Jegen door de nieuwe schuldstructuur klaar om op termijn naar de beurs te gaan. 

Een consortium van obligatiehouders beschikt sinds woensdag over de meerderheid van de aandelen van Takko Fashion. Daarmee is de herstructurering afgerond die al eerder werd aangekondigd. 

"Deze kapitaalstructuur past beter als we op termijn naar de beurs willen", zegt ceo Tjeerd Jegen tegen RetailTrends. Door de herstructureringsovereenkomst worden de schulden met meer dan 250 miljoen euro verminderd. "De schuldlast is nu tweemaal het jaarebitda en daarmee zijn we IPO-ready."

Naast een vermindering van de schuldlast is de looptijd van de schulden verlengd tot 2026. De drie obligatiehouders krijgen in ruil voor de herstructurering een meerderheidsbelang in het bedrijf, dat sinds 2010 onder private equitymaatschappij Apax Partners valt.

De nieuwe aandeelhouders waren al geruime tijd bij Takko betrokken als investeerders, aldus Jegen. "Ze besloten de schuld om te zetten in aandelen, omdat ze er meer waarde in zien het bedrijf op termijn naar de beurs te brengen dan die nu snel te gelde te maken."

Takko Fashion kondigde in 2018 al aan naar de beurs te willen. De kledingketen kwam tijdens de coronacrisis echter in de problemen door een grote schuldenlast en de winkelsluitingen tijdens de lockdowns. In het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 januari 2023, genereerde Takko Fashion een recordomzet van 1,2 miljard euro. Volgens Jegen dragen onder meer de vernieuwde webshop, de uitrol van een klantenloyaliteitsprogramma en verdere expansie bij aan het herstel.


Jegen staat sinds mei 2022 aan het roer van de kledingdiscounter en kreeg de opdracht van Apax Partners Takko Fashion naar de beurs te brengen. "Let wel, ik tekende mijn contract een week voor de inval in Oekraïne." 

De topman verwacht dat het nog zeker 12 tot 18 maanden duurt voordat het beursklimaat gunstig genoeg is om de ambities te realiseren. "We gaan die tijd gebruiken om het bedrijf verder te brengen. Je kunt een beursgang niet afdwingen. Je bent afhankelijk van de markt en die markt is weer afhankelijk van wereldwijde krachten. Dit is een lesje in geduld hebben." 
 


In de komende editie van RetailTrends verschijnt een groot interview met ceo Tjeerd Jegen, waarin hij onder meer ingaat op zijn visie en plannen voor de Duitse discounter. Jegen is daarnaast een van de sprekers tijdens RetailTrends Live op 7 september in het Delamar Theater, Amsterdam. Kijk hier voor meer informatie over de line-up en tickets

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 37.500 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!