INretail: 'Hoger minimumloon is nekslag voor retailers'

INretail: 'Hoger minimumloon is nekslag voor retailers'

Met het verhogen van het wettelijke minimumloon vreest INretail voor een nekslag voor retailondernemers. Volgens de brancheorganisatie krijgen werkgevers in 2024 te maken met een loonkostenstijging van meer dan 10 procent. 

Tijdens de Algemene Beschouwingen werd er gepleit voor een extra verhoging van het wettelijk minimumloon. INretail-directeur Jan Meerman voorspelt dat loonkosten zo uit de hand gaan lopen, dat het verdienvermogen van talloze ondernemingen wegvalt. “Het wordt onmogelijk gemaakt om op een normale manier een inkomen te verdienen. De verhogingen gaan te snel, met te grote stappen en zonder consequenties te overzien."

Meerman vreest door de hoge loonkosten voor de toekomst voor veel ondernemers. "Laat staan dat er ruimte is voor investeringen in duurzaamheid. Ondernemingen gaan dan onderuit, werkgelegenheid verdwijnt en winkelstraten en -centra verbleken.”

Volgens INretail gunnen werkgevers hun medewerkers een hoger nettoloon, maar moet het wel betaalbaar blijven. “Door het grote verschil tussen bruto- en nettolonen te verkleinen, wordt een hoger nettoloon ook mogelijk. Dit is makkelijk te realiseren door de WW-premie 2024 op 0 te zetten. Die pot telt 35 miljard euro en stroomt over. Ook moet de politiek werken aantrekkelijker maken, dat helpt meteen het vastgelopen toeslagensysteem op te lossen.”

Reacties 4


Frits Vries 25 sep, 13:33

Dat krijg je met 40u per week en een laag salaris.
Retail heeft altijd hier een voordeel van gehad. Nu gaan ze mekkeren.
Verdienmodel aanpassen is teveel moeite?


Machiel R. 25 sep, 16:48

@ Frits Vries: ik denk dat je geen idee hebt van de retail als je dat zegt. Grote jongens als H&M, Zara e.d. kunnen het zich waarschijnlijk wel veroorloven maar de kleine retailers niet. De overheid verwacht daarnaast nog allerlei verduurzaamheids investeringen.
Wat IN Retail zegt, het aanbod in de retail verschraald, winkelgebieden raken oninteressant dus ook de horeca verliest klandizie. Dit lijkt doemdenken maar staat echt vlak achter de voordeur Frits.


Marcel Schwegler 25 sep, 22:47

De CAO onderhandelingen staan voor de deur..............


Leonard Van Liere 26 sep, 17:31

Bezuinigingen op loonkosten is alleen haalbaar bij “minder,minder,minder” verschraling van het aantal medewerkers ( al jaren aan de gang) zorgt voor leegloop richting internet. Zo las ik onlangs een groot bord met “klantenservice” , die service bestond uit: zoek contact via internet dus ga naar xxxxx.NL . Ja,ja een compleet filiaal van de Hema, het Kruidvat gerund door twee mensen (jongeren) op de werkvloer.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!